UHAPŠEN ĐILAS: Evo zašto je STRADAO srpski političar! (FOTO) (VIDEO)

Pre 53 godine uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita, a razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige "Razgovori sa Staljinom"

  • 7

Pre 53 godine uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, bivši najbliži saradnik Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige "Razgovori sa Staljinom", a to je bilo četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od kao se, januara 1954. godine, razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

Milovan Đilas je bio crnogorski i jugoslovenski komunista, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, politički teoretičar, disident, komunista pa antikomunista, i pisac iz Crne Gore.

Za vreme borbe sa Informbiroom, Milovan Đilas je bio stalno sa Partijom, učestvovao je na svim Plenumima i sednicama. Radio je na pisanju članaka u „Politici“ i „Borbi“. Početkom 1953. godine je izabran za predsednika Narodne skupštine FNRJ.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

U Beogradu je 16. i 17. januara 1954. održan Treći vanredni plenum CK SKJ posvećen Milovanu Đilasu. Tako je i jedna tačka dnevnog reda dobila naziv „Slučaj Milovana Đilasa i pitanje provođenja odluka VI kongresa SKJ“.

Đilas 13. januara 1955. godine podnosi pismenu ostavku na dužnost predsednika Narodne Skupštine FNRJ, kada je obrazložio da se od tada više ne smatra članom SKJ i da po svojoj volji istupa iz članstva. I pored izrečenih opomena, Đilas objavljuje svoje novo delo „Nova klasa i analiza komunističkog sistema“.

Delovanje Milovan Đilasa u trenutku kada se više nije nalazio ni na jednoj funkciji u zemlji bilo je vezano isključivo za pisanje.

U vreme početka Mađarske revolucije protiv komunizma, Milovan Đilas u svom intervju 24. oktobra 1956. godine javno podržavao revoluciju. Nakon toga je stavljen pod policijsku prismotru, a 27. novembra sud ga je zbog antijugoslovenske delatnosti osudio na tri godine zatvora.

Kaznu je izdržavao u Sremskoj Mitrovici. Za vreme robije, od 1957. do 1959. godine, napisao je studiju „Knjiga o Njegošu“. Na slobodu je pušten početkom 1958. godine.

Po puštanju iz zatvora, nastavio je sa antikomunističkom propagandom. Tada je završio i svoju knjigu „Nesavršeno društvo“, gde je komunizam upoređivao sa Morovom utopijom.

Đilas je 1961. godine napisao knjigu kojoj je dao naslov „Razgovori sa Staljinom“. Uz pomoć nekih stranih dopisnika uspeo je da rukopis pošalje izdavačkoj kući „Harcourt Brace Jovanović“ u Njujorku, koja je objavila tu knjigu.

Zbog svog antikomunističkog delovanja, po drugi put je uhapšen 7. aprila 1962. godine u svom stanu, u Palmotićevoj ulici. 14. maja 1962. izveden je pred Okružni sud i osuđen na 13 godina zatvora i ograničenje građanskih prava u trajanju od pet godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geometar

    8. april 2015 | 08:46

    Komunista pa antikomunista,ali nikad nije prestao da bude antiSrbin...zbog njega je pobijeno mnogo mnogo Srba

  • Dzeronimo

    7. april 2015 | 23:07

    Najpametni Crnogorac,genije.Mladalacki ispadi tokom rata ,nervozan, plahovit.Kami srece da je poceo kao pisac I da zavrsi kao pisac... ali

  • Pričaj srpski, da te ceo svet kao razume

    8. april 2015 | 12:07

    таман сам се понадао, реко коначно..кад...милован..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA