UČLANI SE U STRANKU DA DOBIJEŠ POSAO: Evo kako se VARAJU mladi ljudi u Srbiji koji bi da ZARADE ZA ŽIVOT!

Mladi u Srbiji uzdaju se da će posao lakše naći ukoliko se učlane u neku političku partiju, ali u stvarnosti to nije baš tako

  • 14

Koliko puta ste čuli, "učlani se u neku stranku, da dobiješ posao?". Sigurno barem jednom u životu, ali verujemo da je brojka znatno veća. U Srbiji je javna višedecenijska tajna da se do posla, državnog posebno, dolazi najčešće uz pomoć političke partije, odnosno "preko veze", a da će se toj praksi stati na put najavio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić čija je vlada stopirala dodatna zapošljavanja u javnom sektoru koji je decenijama bio meka za udomljavanje pulena iz partija!

Poznato je da u Srbiji ima oko milion i po članova neke stranke, u prevodu svaki četvrti građanin je odan nekoj partiji. Takođe se zna da se mladi sve više učlanjuju u političke partije, ne bi li napredovali, odnosno lakše ostvarili svoje ciljeve. Ali, to nije garant napredka. Jer, stranke kako god to zvučalo, nisu nacionalna služba za zapošljavanje.

Već sedam godina, M. S. iz Zaječara čeka na obećani posao. Nime, on se učlanio u jednu političku stranku, i rečeno mu je da ako bude aktivan na izborima, odnosno lepi plakate i kuve kafe, da će mu biti sređeno da dobije posao u jednom javnom preduzeću. Međutim, ne samo da nije dobio posao, već se ta stranka ubrzo nakon izbora (nije prešla cenzus) raspala, a danas skoro i da ne postoji. Od stranke ništa, od posla ništa.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Ovaj slučaj iz Zaječara nije usamljen primer, da obećanje nije ispunjeno, jer uz obećanje i vezu, bitno je koliko je jaka ta veza.

Političke partije obično tokom izborne kampanje obećavaju nova radna mesta, i govore o departizaciji, odnosno o tome da se posao neće više dobijati uz pomoć članstva u partiji.

U suštini, nekako je logično i ne treba puno da čudi, što su deca pojedinih funkcionera takođe u politici. Poređenja i deca glumaca su veoma često glumci.

Zaposliti se u Srbiji postalo je ravno dobitku na lutriji, govorimo o poslu sa dobrim primanjima u struci, isključivo na osnovu kvalifikacija i talenta.

Strankama uvek trebaju članovi, a najlakše dobiti novog je obećati mu lakše zaposlenje. Na kraju, Teorija je jedno, praksa je drugo, uglavnom se zaposlenje svede na onu čuvenu "ko se kako snađe".

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodja

    21. april 2015 | 10:48

    Ma, kome pricate te price, pa vidimo ko je sve poslednjih meseci dobio posao u Telekomu, EPSu, Kolubari, TENTu,Opstine su nakrcali, ajte molim vas...

  • Realno

    21. april 2015 | 15:31

    Nije u pravu stranku!Svi znaju da svaka partija na vlasti dovodi svoje ljude!Školovani nema šta da traže u Srbiji

  • Aleks

    21. april 2015 | 15:05

    Dobar za partiju dobar za posao!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA