ONI ĆE BRANITI SRPSKO NEBO: Srbija REMONTUJE svoje BORBENE AVIONE! Evo i koje

Za remont "migova" i obnovu avijacije Vlada Srbije izdvojila je pet miliona evra. Vojni piloti kažu da je ova suma nedovoljna da se stanje u ratnom vazduhoplovstvu ozbiljnije promeni na bolje

  • 12

Svakako je dobar potez Vlade Srbije što je uprkos krizi, uspela da za potrebe vojne avijacije izdvoji pet miliona evra, kako bi se barem remontovali "Migovi" i nabavili rezervni delovi.

Ministarstvo odbrane će za glavnog partnera u ovom poslu sarađivati sa Rusima, odakle su i ranije nabavljeni ovi borbeni avioni.

Ministar Bratislav Gašić je ranije razgovarao sa svojim kolegom iz Moskve Sergejem Šojguom o obnovi vazduhoplovne flote, a iz nadležnog ministarstva kažu da će novac koji im je dodeljen iskoristiti da oporave stare avione dok se ne donese odluka o kupovini novih.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Vojni piloti kažu da sa ovim novcem ne mogu da se naprave neke ozbiljnije promene, ali da je moguće nabaviti kvalitetne delove za avione, kako bi oni mogli da polete. Naime, "Migovi" su proteklih godina bili u garaži jer nisu leteli zbog nedostatka guma, akumulatora za startovanje avionskih motora, katapult pilotskih sedišta....

Komanda Ratnog vazduhoplovstva i PVO, za remont i modernizaciju ranije su predvideli da treba obnoviti četiri “miga 29” i desetak letelica “mig 21”. Kako je u međuvremenu kriza pritisla i sistem odbrane, realno je očekivati da će novi život biti udahnut najviše polovini od ovog broja letelica.

Problemi u vojnoj avijaciji postoje, ali postoji i odlučnost da se oni reše, posebno nakon nesreće helikoptera kod Surčina. Osim tehničkih, problem je i to što je starost pilota sve veća, a školovanje mladih letača na nadzvučnim avionima je stopiran.

Foto: Wikimedia/Tech. Sgt. Randy Redman, Tanjug/Srđan Ilić Foto: Wikimedia/Tech. Sgt. Randy Redman, Tanjug/Srđan Ilić

ONI ĆE BRANITI SRPSKO NEBO: Evo koje BORBENE MAŠINE Srbija kupuje od Rusa! (FOTO) (VIDEO)

Podsetimo da su avioni "mig 29" remontovani u Rusiji od 2008. do 2010. godine, i tada im je rok trajanja produžen do 2018. godine. Kraj avionima "mig 21" bio je predviđen za 2013. godinu.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алексей П.™

    21. april 2015 | 12:27

    Dokle vise bacanje para u taj leteci muzej? Branice nebo sa 4 aviona i deset muzejskih eksponata?! Od te i takve "odbrane" 'leba nema...

  • KRSTAS

    21. april 2015 | 13:49

    Nece biti remontovani, vec osposobljeni da polete, a kad polete, nek' im je bog u pomoci...

  • Pedja

    21. april 2015 | 18:33

    Kada budu pronasli ko je digao 100 miliona evra na zeleznici moci ce od tih para kupiti celu eskadrilu sa rezervnim delovima.Do tada gledajte avione u vojnom muzeju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA