EVO ŠTA ALBANIJA I SRBIJA IMAJU ZAJEDNIČKO: Srbi i Albanci UBIJAJU se vekovima, a imaju ISTU SVETINJU za koju daju ŽIVOT! (FOTO)

Srbi i Albanci, pored mnogih različitosti koje su ih kroz istoriju često dovodile do ratova, imaju jednu, verovali ili ne zajedničku stvar, a to je grb

  • 58

Dva najveća naroda na Balkanu Albanci i Srbi su pored toga što žive u istom delu Evrope i što ih istorija ovoga podneblja povezuje na različite načine, a pored mnogih različitosti koje su ih često dovodile do ratova imaju, verovali ili ne jednu zajedničku stvar! Naime grb Albanije i Srbije je toliko sličan, da se razlikuje samo u crnom ili belom orlu.

Albanski grb iz 1943. godine koji je "nosila" Kraljevina Albanija pod Italijanskom okupacijom grb iz vremena Kraljevine Jugoslavije, a i današnje Srbije je toliko sličan da ga samo sitnice razlikuju, posebno je zanimljivo da su Albanci tada na grbu imali hrišćanski krst!

OTKRIVAMO JOŠ JEDNU TAJNU: Šta stvarno znači krst sa ocilima na grbu Srbije? (FOTO)

Amblem Albanije je adaptacija zastave Albanije, a načinjen je po grbu (pečatu) Skenderbega i iznad glave dvoglavog orla je skenderbegov šlem. U Albaniji se koristio motiv dvoglavog orla, koji je i danas na tamošnjoj zastavi, još u srednjem veku. To je bilo na osnovu toga što su albanske vođe, kao hrišćani, bili nosioci raznih državnih dvorskih činova u Vizantiji. Na izgled današnje zastave Albanije najviše su uticali nemački helardičari s kraja 19. veka i početka 20-tog, koji su je i definitivno uobličili.

Foto: Wikipedia/AceDouble, Poznaniak Foto: Wikipedia/AceDouble, Poznaniak

Grb Republike Srbije, jedan je od simbola suvereniteta Republike Srbije usvojen 19. maja 2009. godine kada je zamenio dotadašnji grb Republike Srbije. Na njemu su prikazani dvoglavi orao Nemanjića, crveni štit sa krstom i četiri ognjila, kraljevska kruna i plašt od hermelina. Grb je isti kao Grb Kraljevine Srbije i predstavlja čin vraćanja istorijskog grba Srbije.

Države koje nisu monarhije a u svom grbu imaju krunu su i Rusija, Bugarska, Gruzija, Mađarska, Crna Gora i Republika Srpska.

Grb Republike Srbije, Veliki Grb, je srebrni stilizovani dvoglavi orao na crvenom štitu poluokruglog oblika sa krunom iznad štita. Glave orla su oivičene sa po devet pera i okrenuta ka spoljnim stranama štita. Kljunovi dvoglavog belog orla su zlatne boje i široko razjapljeni. Pera na vratovima orla raspoređena su po četiri reda sa sedam pera. Krila orla su raširena i zajedno sa repom i glavama formiraju krst, a na svakom krilu su četiri reda pera sa sledećim rasporedom: u prvom redu je sedam pera, u drugom redu je devet pera (dva velika i sedam manjih), u trećem redu je sedam pera, u četvrtom redu je sedam pera (četiri velika i tri manja).

Foto: Wikipedia/AceDouble Foto: Wikipedia/AceDouble

Noge orla su raširene po dijagonali štita, a ispod svake kandže nalazi se po jedan krinov cvet zlatne boje; noge i kandže orla su zlatne boje. Pera na nogama su bele boje i ima ih sedam. Rep orla je pozicioniran u odnosu na vertikalnu osu štita, u tri reda je raspoređeno po sedam pera; vrhovi svih pera na dvoglavom belom orlu su zaobljeni. Na grudima dvoglavog belog orla nalazi se mali štit polukružnog oblika crvene boje podeljen belim krstom na četiri polja sa po jedim ognjilom u svakom polju. Ognjila su bele boje okrenuta ka spoljnim stranama štita.

Sa krstom predstavlja moto „Vatrom ćemo krst braniti“. Kruna je pozicionirana centralno u odnosu na vertikalnu osu štita i glava orlova. Kruna je zlatne boje, ukrašena sa četrdeset belih bisera, osam plavih safira i dva crvena rubina, a na vrhu krune se nalazi krst.

Foto: Wikipedia/Poznaniak Foto: Wikipedia/Poznaniak

Sami procenite ima li sličnosti grba Albanije iz 1943. godine i srpskog grba!

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска

    25. april 2015 | 22:50

    Срби и Албанци два највећа народа на балкану?Па зар су шиптари већи народ од грка и бугара?

  • stars

    25. april 2015 | 22:43

    Kojim bre vekovima, oni postoje 100godina

  • .....

    25. april 2015 | 22:30

    Njihov orao curka a ne orao plus ova crvena i crna...kao djavo neki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA