DOKAZ DA JE TITO VOLEO USTAŠE: Ovo je SPORAZUM komunista i Pavelića kojim su želeli da UNIŠTE Srbe! (FOTO) (VIDEO)

U Vojno istorijskom institutu nekadašnje JNA, nalazi se Sporazum o saradnji komunista i ustaša, koji su potpisali Moša Pijade i Mile Budak

U Srbiji se decenijama vodi polemika o navodnoj saradnji komunista i ustaša i dok jedni istoričari tvrde da nje nije bilo i da su te dve strane bili ljuti i zakleti neprijatelji, mnogi ljudi tvrde da su Titovi partijski saborci blisko sarađivali s Pavelićevim bojovnicima i glavešinama. Telegraf.rs vam donosi Ugovor o saradnji ove dve strane koji su potpisali Moša Pijade i Mile Budak, jedan od najbližih Pavelićevih saradnika!

U Vojno istorijskom institutu nekadašnje JNA, nalazi se arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638 u kojem se čuva original Sporazuma o saradnji komunista i ustaša, a u koji je naš portal imao uvid!

DOKAZ DA JE TITO MRZEO USTAŠE: Zbog ovoga nema tića poglavnika Pavelića (VIDEO)

Sporazum je potpisan u Kaznenom zavodu Sremska Mitrovica 1935. godine, a njega je potpisao u ime komunista Moša Pijade, dok je garant saradnje ustaša bio Mile Budak!

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Prenosimo vam SPORAZUM u celosti:

* Član 1 - Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s druge strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

EMOTIVNA ISPOVEST POSLEDNJE ŽIVE PARTIZANKE: Opet bih jurišala da U IME TITA TUČEM ustaše, četnike i ljotićevce! (FOTO)

a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže/National Archives Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže/National Archives

* Član 2 -  Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

* Član 3 - Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušenju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

* Član 4 - U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

CILJ:

Foto: Wikipedia/Federico Patellani Foto: Wikipedia/Federico Patellani

Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

Za komunistnčku stranku

Moša Pijade, s.r.

Za ustaški oslobod. hrv. pokret

Dr. Mile Budak, s.r. advokat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot #1

    17. maj 2015 | 19:45

    Naravno da je voleo ustase, kad je pucao na Srbe u velikom ratu i bio u uniformi austro ugarske vojske bas isto kao I Hitler! Jedina je razlika sto Srbiji tog vremena , mislim na obican narod , bio je naivan i obmanjen velikom pobedom I komunizmom, da nije video ko je zapravo josip Broz! Punk njih I danas to nevidi! Tuzno...

  • RadikalNO

    17. maj 2015 | 19:02

    Samo ostrašnjene komunjare i neznalice ne žele da prihvate istorisku činjenicu da su partizani i ustaše bili na istoj strani a protiv srpskog naroda. Jedini koji su se borili protiv fašista i njihovih ustaško - partizanskih pomagača su bili Četnici đenerala Draže Mihailovića.

  • Sans

    18. maj 2015 | 07:34

    Hahahaha sto se slatko nasmejah.....pa naravno da ih je voleo kad je i on sam bio Ustasa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA