OVU SAHRANU PAMTI SVAKI SRBIN: Evo kako je CEO SVET PLAKAO ZA TITOM, a u mrtvačkom kovčegu bio je PESAK! (FOTO) (VIDEO)

Pre 35 godina u Beograd su došli predsednici, premijeri, kraljevi, vojvode i predstavnici država iz celog sveta, kako bi poslednji put odali počast "najvećem sinu naših naroda i narodnosti". Otkrivamo sve enigme vezane za najveću sahranu u istoriji svih država na ovim prostorima

  • 82

EVO KAKO JE CEO SVET PLAKAO ZA TITOM! Na današnji dan pre 35 godina u Beogradu sahranjen je doživotni predsednik SFRJ, lider KPJ i sin naroda i narodnosti Josip Broz. Bila je to najveća sahrana u istoriji zemlje, ali i danas se za sam čin pogreba vezuju mnoge misterije!

Sahrani Josipa Broza 8. maja 1980. godine prisustvovali su najviši predstavnici više od 120 zemalja i preko 200 političkih partija, dok je direktan prenos bio emitovan u više od 40 država sveta.

UMRO JE DRUG TITO - OVU REČENICU PAMTI SVAKI JUGOSLOVEN: Evo kako je CEO SVET PLAKAO za TITOM! (VIDEO)

Ipak, ni sahrana Josipa Broza Tita 8. maja 1980. godine nije mogla da prođe bez podvale Službe državne bezbednosti, a prema tvrdnji dr. Obrena Đorđevića, nekadašnjeg načelnika SDB Srbije u kovčegu, prekrivenim zastavom SFRJ nije bio Titovo telo, već je on bio pun peska!

Sahrana Josipa Broza Tita. Foto: Profimedia/Corbis Sahrana Josipa Broza Tita. Foto: Profimedia/Corbis

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JUGOSLAVIJE: Na sahrani Tita u kovčegu nije bio njegov leš, već pesak! (FOTO)

– Kada je Josip Broz Tito umro, pojedini članovi Predsedništva SFRJ, pre svega Stevan Doronjski i Stane Dolanc, želeli su da ga balsamuju i stave u mauzolej, kakav ima Lenjin na Crvenom trgu. Titovo telo, međutim bilo je puno raznih lekova, pa je počelo prerano da se raspada i širi oko sebe neugodan miris. Iz medicinskih i higijenskih razloga, pre svega Dolanc, Mikulić i Doronjski odlučili su da se sahrana izvrši bez njegovog tela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pesak – otkriva Đorđević za “Novosti”, koji je četiri decenije proveo kao profesionalac u organima bezbednosti.

Misterije, znači više nema – Titov sanduk je ponovo izvađen 8. maja 1980. oko 16.30 sati, da bi bio postavljen mermerni blok od 12 tona.

Titov unuk Josip Joška Broz, tada radnik saveznog SUP-a, takođe tvrdi da je pogreb ponovljen noć posle sahrane, ali samo iz tehničkih razloga.

– U toku noći je skinut “krov” i stavljena stena koja je i dan danas tu. Na šta bi ličila sahrana s dizalicom koja bi spuštala tu gromadu? Možete zamisliti skandal da je nešto puklo ili se otkačilo – objašnjava Joška.

Mermerni blok dugačak 3.20 metara, širok 1.60 i visok 80 centimetara, težak 12 tona, urađen je dva meseca pre Titove smrti, kada je lekarima bio izvestan Brozov tok bolesti.

PROČITAJTE OVDE - Sve teorije zavere oko smrti i sahrane Josipa Broza Tita! (FOTO) (VIDEO)

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • didier

    8. maj 2015 | 19:05

    mislim da smo vise plakali za patrijarhom Pavlom.

  • Tanga

    8. maj 2015 | 19:21

    Mlad sam .....ali umem da prepoznam vrednost....stari...slava ti..hvala za sve sto si ucinio za nase predke.....nek ti je laka zemlja:-(

  • Sema

    8. maj 2015 | 19:35

    Da je TITO živ i da je kao nekad ne bi sa fakultetom bio 5 god na zavodu za zaposljavanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA