NAJVEĆA TITOVA MISTERIJA: Živeli smo u ZABLUDI, Broz nije rođen 25. maja. Evo kada je ZAISTA ROĐENDAN MARŠALA!

Dan kada je zaista rođen doživotni predsednik SFRJ i dalje je tajna, a mnogi nagađaju pa se kao datumi rođenja navode 7, 8, 12 i 25 maj

  • 56

Na današnji dan Jugoslavija je proslavljala praznik koji se zvao Dan mladosti, a koji je proglašen kao rođendan doživotnog predsednika SFRJ i lidera KPJ Josipa Broza Tita! Ipak tačan datum rođenja voljenog maršala i dalje je misterija za sve, a Telegraf.rs vam donosi sve datume koje slove za dan rođenja sina svih naroda i narodnosti u Jugoslaviji!

Ovog maja navršava se 123. godina od rođenja doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza, ipak ni ovaj datum (kada je maršal rođen) nije mogao da prođe bez teorija zavere i misterija, a mnogi istoričari i danas nisu složni kada je Tito zaista rođen.

SRBI I DANAS SLAVE DAN MLADOSTI: Evo kako su MLADI VLADALI JUGOSLAVIJOM i Titu predavali štafetu! (FOTO) (VIDEO)

Prema mnogim tvrdnjama Broz je rođen 7, 8, 12 i 25 maja. Ostaće ipak upisano (zvanično) da je drug Tito rođen 25. maja koji je kasnije proslavljan kao Dan mladosti u Jugoslaviji. Ovaj datum rođenja upisan je i u venčani list maršala kada se venčao sa Jovankom Broz!

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

25. maj kao datum rođenja Tita određen je administrativnim putem i kao takav obeležavan je kao rođendan Broza, a tom prilikom održavani su sletovi na stadionu JNA sa štafetama. Inače baš taj datum, navodno, je određen jer su baš tog dana nemačke divizije izvršile "Desant na Drvar" i označile Tita kao glavnu metu napada.

EKSKLUZIVNO! OVO JE TITOVA NAJVEĆA TAJNA: Evo kako izgleda VENČANI LIST Tita i Jovanke Broz! (FOTO)

Ipak u svim drugim dokumentima kao tačan datum rođenja Josipa Broza navodi se 7. maj 1892. godine, a taj datum upisan je i u kršteni list maršala izdat od strane Zagrebačke nadbiskupije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji se i danas čuva u Arhivu Jugoslavije u Beogradu.

Prema drugim istoričarima Tito je rođen 8. maja, ali drugi i pominju i 12. maj kao datum rođenja maršala.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko NS

    25. maj 2015 | 16:48

    Od kakvog je značaja kog se tačno maja rodio Josip Broz?Sve ostalo je mnogo značajnije a naročito kako je većina ljudi živela u Titovoj Jugoslaviji.Kada bi se razvijenost Titove Jugoslavije i uslovi života u njoj u poređenju sa okolnim zemljama ali i ostalom Evropom merila tada i sada videli bi koliko je Tito bio uspešniji od bilo kog političara na ovim prostorima u zadnjih 30-40 godina.To je ovde važno jer je to bilo vreme kada je većina državljana te države bila zadovoljna, živela u miru, bezbedno, imala socijalnu sigurnost,posao, stanove, automobile, leti išla na more, besplatno se školovala i lečila i sve ostalo.I što je najvažnije to je bila zemlja cenjena i na istoku i na zapadu a naročito kao nezavisna i suverena država sa snažnom vojskom.Od svega ovoga nema danas gotovo ništa sem nešto novo-demokratski kriminal svih boja bez nade da se na izborima bilo šta promeni na bolje.

  • Pionir

    25. maj 2015 | 17:50

    Pricajte vi sta hocete,ali tada se ZIVEO ZIVOT,ovo danas je PREZIVLJAVANJE!!!

  • Jugosloven

    25. maj 2015 | 19:07

    DOK JE BIO TITO ON SE ZA SVE PITO ODKAD NEMA BROZA CEOO SVET NAS VOZA !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA