VUČIĆ O POSETI ALBANIJI: Falio je samo Dačić da nam zapeva!

- Mislim da je poseta Tirani bila korisna za obe strane, Albaniju i Srbiju. Treba da poboljšamo odnose i moramo da jačamo političku stabilnost na Zapadnom Balkanu - rekao je premijer Srbije

  • 2

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, rekao je da se stavovi Srbije i Albanije o Kosovu veoma razlikuju, ali da on neće dozvoliti da ta velika razlika uništi mogućosti za prevazilaženje podela iz prošlosti.

Srbija, poručio je, ne razmišlja o priznavanju kosovske nezavisnosti, a o tome se, kazao je, priča samo u Tirani i u Prištini.

- Niko nije govorio o priznavanju. Niko nije razmatrao priznavanje kao pitanje. To nije bio ni deo pregovora u Briselu niti u Beogradu niti bilo gde drugde. Niko u Briselu to ne može da pomene. O tome se razgovara samo ovde u Tirani i u Prištini. U Briselu to niko ne pominje - rekao je Vučić u intervju albanskoj Top čenel TV.

EVROPA POZDRAVILA VUČIĆEV ODLAZAK U ALBANIJU: Ovo je prvi korak ka pomirenju

Srpski premijer je negirao da je uzdržanost premijera Edija Rame u izjavama o Kosovu u Tirani, za razliku od pre šest meseci u Beogradu, deo bilo kakvog dogovora.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

- Ne, ne, nikako. Rama je bio u situaciji da je mogao da kaže sta god hoće. Rekao je ono što je mislio, ja sam rekao ono što sam mislio. Bili smo iskreni. On je stajao na svojim pozicijama, ja sam zastupao svoje stavove, koncentrisali smo se na budućnost. Želimo da mislimo o budućnosti i to je to. To je bilo jako dobro - kazao je Vučić.

Upitan koja je bila uloga nemačke kancelarke Angele Merkel u realizaciji susreta sa albanskim premijerom, Vučić je rekao da je reč o ženi sa najvećim autoritetom u Evropi, ekonomski i politički.

- Ona je uradila ono što su svi pre nje želeli i nastaviće na isti način i u istom pravcu. Mi to poštujemo, ali mi smo ti koji treba da brinemo o sebi, mi treba da povećamo međusobnu saradnju, a ovaj samit je dobra mogućnost za to - uveren je Vučić.

Dodao je da poseta Tirani nije bila laka i da, kao prvo, "nije bila dobro primljena u Srbiji".

Foto: Twitter / SerbianPM Foto: Twitter / SerbianPM

Ipak, kazao je, nada se da je srpski narod shvatio istinsku potrebu za saradnjom i interakcijom između dve zemlje.

- Smatram da će pre svega albanski narod visoko oceniti ovu posetu. Ja jesam. Mislim da je bila korisna za obe strane, Albaniju i Srbiju. Treba da poboljšamo odnose i moramo da jačamo političku stabilnost na Zapadnom Balkanu - rekao je premijer i podsetio da su Srbija i Albanija vodeći faktori na Balkanu, posebno za uspostavljanje mira i stabilnosti.

Na opasku da se stalno govori o projektima, ali da do sada još nijedan nije viđen, premijer kaže da je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti, jer vz toga, kako kaže, ništa drugo se neće postići.

KOSOVO JE SRBIJA! Evo šta je Vučić poručio Rami i Albancima USRED TIRANE!

- Razgovarali smo o konkretnim projektima i imaćemo konkretne projekte. Gospodin Rama i ja ćemo zajedno potpisati zahteve i zadatke koji nam dolaze od EU i siguran sam da ćemo dobiti podršku za konkretne infrastrukturne projekte - kazao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da li je bila bolja večera sa albanskim premijerom u Beogradu ili u sredu uveče u Tirani, srpski premijer je kratko rekao:

- Ovde je bila bolja večera.

A na pitanje da li mu je nedostajao ministar Ivica Dačić i njegove pesme, takođe kratko, premijer je kazao:

- Da! Mislim da je nedostajao našim kolegama.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA