ONI SU KLALI ČETNIKE, PARTIZANE I USTAŠE: Sve o TERORISTIMA koji su NOŽEVIMA čuvali Jugoslaviju! (FOTO)

ORJUNA je naziv za Organizaciju jugoslavenskih nacionalista, ova ekstremna nacionalistička, šovinistička i teroristička organizacija bila je osnovana s ciljem zaštite unitarističke jugoslovenske države, ovo je priča o njima

  • 12

Verovali ili ne na Balkanu, tačnije Kraljevini Jugoslaviji početkom dvadesetih godina dvadesetog veka postojala je organizacija pod nazivom ORJUNA (Organizacija jugoslavenskih nacionalista) koja se borila protiv skoro svih ideologija, komunističkih, fašističkih, pa i četničkih iako je s četnicima jedno vreme blisko sarađivala!

ORJUNA je naziv za Organizaciju jugoslavenskih nacionalista, ova ekstremna nacionalistička, šovinistička i teroristička organizacija bila je osnovana s ciljem zaštite unitarističke jugoslovenske države. Ona je primenjivala drastične metode terora protiv političkih protivnika.

HRVATI SU UBILI SRPSKOG KRALJA: Ovako je Nikola Tesla BRANIO Aleksandra Karađorđevića od Amerikanaca!

Usko je sarađivala s četnicima i jugoslavenskom vojskom, a zahvaljujući toj saradnji dobijali su tokom 1920- ih godina oružje, mogli su održavati vojne vežbe i nekažnjeno provoditi terorističke akcije protiv hrvatskih ustaša, takođe i protiv komunista.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Neki istoričari, ipak kada je reč o ovoj organizaciji upozoravaju na veliku sličnost s drugim ekstremno desničarskim pokretima koji su u Europi nastajali u isto vrijeme - fašistima i nacistima! Orjunaši su bili zagovornici koncepta autoritarne države suprostavljene demokraciji i parlamentarizmu.

Komunista nije bilo u Srbiji pre '45? Kako je onda Beograd 1920. izabrao komunistu za GRADONAČELNIKA?! (FOTO)

Njihovo delovanje zabranjeno je tokom šestojanuarske diktature 1929. godine, a prema istorijskim podacima njihovi članovi su tokom Drugog svetskog rata masovno stupali u četničke formacije!

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

Osnovana 25. januara 1921. godine u Splitu pod imenom Jugoslavenska napredna nacionalistička omladina, ime je promijenjeno maja 1922. godine, kada ova organizacija dobija novi statut i prestaje okupljati samo omladinu. Osnivači su bili grupa mlađih sledbenika Svetozara Pribićevića i pripadnici borbenog krila Demokratske stranke.

RAZBIJENA JE NAJVEĆA SRPSKA ZABLUDA: "Čuvajte mi Jugoslaviju" srpski kralj NIKADA nije IZGOVORIO na samrti! (FOTO) (VIDEO)

Stranka je na izborima za ustavotvornu skupštinu Kraljevine SHS 1920. godine snažnim promovisanjem ideje Jugoslavije osvojila je većinu glasova Srba, kao i dobar deo glasova Hrvata, posebno u Dalmaciji.

Foto: Wikimedia/Public domain Foto: Wikimedia/Public domain

U februaru 1922. na čelo organizacije dolazi književnik dr. Mirko Korolija, kojeg je srdačno primio i kralj Aleksandar I Karađorđević, a pod njegovim uticajem donešena je odluka o zabrani rada Komunističke partije Jugoslavije.

Orjuna je pozdravila Šestojanuarsku diktaturu, ali je ipak bila zabranjena, zajedno sa svim "plemenskim" strankama i organizacijama. Kralj Aleksandar I Karađorđević odrekao se njihovih usluga jer su bili omrznuti, ali ne i njihovih ideja i metoda. "Integralno jugoslavenstvo" proklamirano je kao službena državna ideologija, a politički teror države (koji je i ranije postojao) ustavno je organizovan.

Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/ Bulgarian Archives State Agency Kralj Aleksandar I Karađorđević. Foto: Wikipedia/Bulgarian Archives State Agency

Orjunaši u Osijeku 1923.  godine izveli atentat na hrvatskog aktivistu Stjepana Veselića, bacivši bombu na trafiku Hrvatskog lista i srušili Frangeš-Mihanovićev spomenik Umirućem domobranu. Članovi su organizirani u desetine, koji poduzimaju batinaške napade. Nisu stali samo na tome: prilikom rudarskog štrajka u Trbovlju (Slovenija) 1924. Orjunaši bombama i revolverima napali radnike i zapalili Radnički dom. U doba izbora često napadaju skupove hrvatskih stranaka. Česti su ulični sukobi sa organizacijom Hrvatska nacionalna omladina (HANAO). Napadali su takođe stranke i organizacije nacionalnih manjina: Nemaca, Mađara i Rumuna.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njegon

    9. jun 2015 | 11:18

    Zamilsite kako bi jugoslavija bila jaka zemlja da su svi ostali jugosloveni, a ne ove kvazi drzave koje su sada tu i koje ne znace nisa niti imaju bilo kakvog utjecaja u bilo cemu a najmanje u svome upravljanju......tuga

  • Алексей Паламудов™

    9. jun 2015 | 10:22

    Lep tekst. U stilu teme. Malo na srpskom malo na hrvatskom. Još da je po koja reč slovenačkog bilo bi sasvim dobro.

  • wexxx

    9. jun 2015 | 11:19

    E da je vise ovakvih bilo, ne bi raznorazna stoka bila na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA