Šokiraće vas kako zapadne sile, SAD, Nemačka i Velika Britanija, vide budućnost Balkana!

Zapadne sile će od Srbije tražiti da sarađuje sa NATO, da bude u postojećim granicama sa Preševom, Sandžakom i Vojvodinom, ali bez Kosova. Pritom, da uticaj Rusije svede na minimum i da zakoni budu u službi kapitala

  • 91

Ukoliko države zapadnog Balkana pristanu na uslove Evropske unije, to podrazumeva približavanje i konačni cilj ulazak u EU. Ali, i forsiranje procesa sa kojima se Srbija neće baš pomiriti, kao što su, kako to zapadne sile vide, "pacifikacija srpskog nacionalizma", ulazak u NATO, ukidanje Republike Srpske i "zadovoljni Albanci" u svim državama u kojima žive.

Ivan Vejvoda, iz "Maršalovog fonda" kaže da je naš region ostao poslednji nedovršeni posao Zapada. U julu nas očekuju dva ključna događaja: poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, Beogradu, 8. i 9. jula  i obeležavanje 20 godina od zločina u Srbrenici, dva dana kasnije.

Najmoćnija žena sveta, kako mediji spekulišu, tražiće od Srbije da na kraju briselskog procesa s Prištinom pristane na ulazak Kosova u UN, ali i da se napravi distanca od predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i da se ne sprečava jačanje centralnih institucija BiH. Drugačije rečeno, tražiće potpuno slabljenje Republike Srpske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nemački mediji: Vašington želi da okrene Srbiju od Rusije!

Kancelarka će posetiti Sarajevo i Tiranu, a od premijera Albanije, Edija Rame zahtevaće da smiri nacionalistički i islmaski radikalizam Albanaca u Makedoniji i na Kosovu, a da sa Srbijom radi na unapređenju odnosa. Bosance će upozoriti da je krajnje vreme da međuetničke tenzije i endemsku korupciju zamene radom na putu ka EU. A Nemci će da podrže ustavne promene i dalje slabljenje RS.

Nemačka je kao ekonsmoka najjača članica EU u saradnji sa SAD 2012. godine, preuzela brigu o Balkanu. Svoj doprinos daje i Britanija koja je odlučila da u Savetu bezbednosti UN "sponzoriše" rezoluciju o Srebrenici. Rezolucija bi trebalo da bude usvojena uoči obeležavanja dve decenije od tog zločina.

Postoji verovatnoća da će Srebrenica, kao simbol najvećeg stradanja Bošnjaka od Vojske RS devedesetih godina, biti okidač za udar na Srpsku. Jer, dok je Srbija, čini se na nepovratnom putu ka EU, Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka ukazuje da su RS i njen vođa Milorad Dodik ostali poslednje uporište "srpskog nacionalizma" na Balkanu.

Velika Britanija, Evropska Unija, EU

Od Srbije će će biti traženo da na jasnom putu ka EU sarađuje sa NATO, da bude u postojećim granicama sa Preševom, Sandžakom i Vojvodinom, ali bez Kosova. Da aktivno učestvuje u globalnoj borbi protiv terorizma, da uticaj Rusije bude minimalan i sveden na simboliku, i da zakoni budu u službi kapitala.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    10. jun 2015 | 10:59

    Netreba nam nato eu i sve to .nedamo Kosovo.sta će nam bre eu šta su bolji Bugari Rumunci Grci itd od nas .eu može samo još više da nam ga zavuče.dosta mi je tih bajki .

  • Mrs.

    10. jun 2015 | 11:01

    Nema nista od ukidanja RS.

  • ne nikako

    10. jun 2015 | 11:07

    Tražiće od nas da se odreknemo Republike Srpske,za koju je Srpski narod krvario.Da albanci budu srećni gde god da žive,a Srbe izgleda ko j..e,da se odreknemo Kosova,da se odreknemo bratske Rusije,da zakoni budu u službi kapitala a narod neka pocrka od gladi, itd,itd. Što se tiče nas možete nas ponovo bombardovati ali Srpski narod na to nikad pristati neće. A kad Rusi naprave malo reda po toj evropi,pitaću ću ih onda ko će biti srećan a ko ne srećan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA