Ovaj dokument UTERAO JE STRAH U KOSTI ALBANSKIM TERORISTIMA i zapalio Kosovo!

Sud će kao ratne zločine tretirati “namerno ubijanje, mučenje ili nečovečno postupanje, uključujući i biološke eksperimente, obimna razaranja i prisvajanje imovine koja se ne mogu opravdati vojnom potrebom, kao i ostale oblike tih zločina shodno međunarodnom pravu

  • 19

U sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) sudiće se optuženima za istrebljivanje, porobljavanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, kao i progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi. Sudije će biti stranci, koji će biti imenovani i u pretresna veća, kao i veća apelacionog suda, vrhovnog suda i ustavnog suda.

Maksimalna kazna koju će ovaj sud moći da izrekne je doživotna robija, a zatvorska kazna se izdržava u zemlji koju odredi predsednik specijalizovanog veća, iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.

JEZIVA ISPOVEST: Haradinaj je sekao tela SRPSKIH policajaca i vadio im oči. Odzvanjali su KRICI unakaženih ljudi!

Prema predlogu zakona koji bi trebalo da reguliše rad novog suda, specijalizovana veća, sekretarijat i tužilaštvo će biti nezavisna tela, koja će se baviti zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima (radnje preduzete kao deo šireg ili sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, kao što su ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportacija, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija, prisilna trudnoća i svaki drugi oblik seksualnog nasilja).

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ti zločini obuhvataju i progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, kao i prisilni nestanak lica.

Veća će kao ratne zločine tretirati “namerno ubijanje, mučenje ili nečovečno postupanje, uključujući i biološke eksperimente, obimna razaranja i prisvajanje imovine koja se ne mogu opravdati vojnom potrebom, nezakonito proterivanje, uzimanje talaca, kao i ostale oblike tih zločina shodno međunarodnom pravu.

Sudiće se prema kosovskim zakonima, Krivičnom zakonu SFRJ, Krivičnom zakonu SAP Kosovo i bilo kojem drugom blažem krivičnom zakonu, koji je bio na snazi od početka 1998. i kraja 2000. godine.

Dokumenta, spisi i arhiva specijalizovanih veća, sekretarijata i tužilaštva ne smatraju se javnim dokumentima Kosova. Veća i tužilaštva imaju budžet nezavisan od kosovskog budžeta, a službeni jezici su albanski, srpski i engleski.

Arhivska fotografija Arhivska fotografija

Takođe, predlogom je predviđeno da zakon o specijalnom sudu stupa na snagu šest meseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova, što bi značilo da bi, ukoliko u petak bude usvojen, počeo da se primenjuje krajem decembra 2015. godine.

Predviđa se i da Ministarstvo pravde usvaja podzakonske akte za sprovođenje ovog zakona najkasnije tri meseca od kada zakon stupi na snagu. Ovaj zakon treba da potpiše predsednik skupštine Kosova, Kadri Veseli.

Parlamentarna rasprava o ovom sudu zakazana je za petak, a veterani OVK već su najavili proteste.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    24. jun 2015 | 11:40

    Može samo lud i naivan da ima poverenje u sud koji bude donosino presude Šiptarima. Svi oni koji misle da će takv sud biti samostalan i nezavistan taj nema nikakvih iskustava i ne zna šta su u stanju da urade Arnauti.

  • milans

    24. jun 2015 | 11:53

    Pustite Legiju nek zavrsi posao.

  • sale88

    24. jun 2015 | 11:14

    Ma sve to hapsiti, pa ih ubaciti u neku corku, gde ce strazari da budu teški nacionalisti, i tu da strada ovo bagra..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA