SRBIJA DAJE KOSOVU POZIVNI BROJ! Evo šta Priština MORA zbog toga da pokloni Beogradu!

- Licenca je važna, jer bi u suprotnom "Telekom" radio ilegalno. Mi želimo da se osiguramo da "Telekom" posluje legalno na teritoriji Kosova - kaže Rasim Ljajić

  • 4

Beograd u dijalogu sa Prištinom insistira da u isto vreme, kada Kosovo dobije pozivni broj, "Telekom" dobije licencu za fiksnu i mobilnu telefoniju na KiM, kaže ministar trgovine, turizma i telekomuniakcija Rasim Ljajić.

- Licenca je važna, jer bi u suprotnom "Telekom" radio ilegalno. Mi želimo da se osiguramo da "Telekom" posluje legalno na teritoriji Kosova - rekao je Ljajić.

On je rekao da je predlog Srbije da se, dok Kosovo ne dobije pozivni broj, licenca za "Telekom" deponuje u EU, koja bi se aktivirala kad Kosovo dobije pozivni broj te da Srbija ne želi nikoga da prevari.

- Želimo da Telekom dobije licencu za rad za mobilnu i fiksnu telefoniju na teritoriji celog Kosova i da se pozivni brojevi sa KiM prema centralnoj Srbiji tretiraju kao lokalni, a ne međunarodni. Za to postoji rešenje i ja ne verujem da oko toga može da bude velikih problema - rekao je Ljajić na RTV.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Sporno je, kako je dodao, procedura dobijanja pozivnog broja, jer Priština želi da Austrija aplicira za taj broj, sa čim smo se mi čak i složili, ali da Srbija da saglasnost.

- Bitno je kako će se voditi taj broj. Mi smo tražili da bude 'Kosovo, Srbija' ili da piše 'Kosovo' bez Srbije, ali da u fusnoti piše da je to geografski kod, a telefonski broj je praktično dat uz saglasnost Srbije. Dakle, Srbija mora da se spomene u dokumentu - rekao je Ljajić podsećajući da Kosovo bez saglasnosti Srbije ne može da dobije pozivni broj, jer nije članica Ujedinjenih nacija.

Kada je reč o pregovorima o energetici i imovini Srbije na KiM, Ljajić je naveo da albanska strana vodi politiku dvostrukih standarda.

- Mi smo tražili da imovina 'Telekoma' i 'Pošte' bude tema kad razgovaramo o telekomunikacijama, ali EU i Priština smatraju da je to poseban problem, a onda oko energetike uvode na mala vrata pitanje imovine kako bi se dočepali vredne imovine EPS-a - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA