NOVI SAD JE NOVA PRESTONICA! Srbi dobijaju novi PONOS za koji će UMIRATI. Sviđa li vam se ovakva Srbija?

Sve su glasnije priče o promeni Ustava Srbije, a tako je ponovo isplivala stara ideja o decentralizaciji, po kojoj bi Novi Sad bio glavni grad Srbije

Sve su glasnije priče o promeni Ustava Srbije, a da to naša zemlja mora učiniti i zbog zahteva iz Brisela potvrdio je i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će se o toj temi tek voditi ozbiljna rasprava. Pored ideja da treba smanjiti broj narodnih poslanika u Skupštini Srbije i da se uvede predsednički sistem, pojavila se ponovo stara ideja o decentralizaciji po kojoj bi Novi Sad bio glavni grad Srbije!

Srbija nema iskustva sa decentralizacijom i regionalizacijom, ali je činjenica da su joj one potrebne. Time bi bila sprečena metropolizacija, građani bi se bar osećali ravnopravnijim, a i autonomaške ideje bi nestale.

- Kada neko iz Novog Sada, a to su obično vrlo uticajni ljudi koji su jako malobrojni i nemaju gotovo nikakvu podršku u narodu, kaže da je Srbija jedna od najcentralizovanijih država u Evropi, oni ne govore istinu. Sve istočnoevropske zemlje su više centralizovane nego Srbija - tvrdi za Sputnjik istoričar Čedomir Antić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi još nemamo svoje Crnogorce u Novom Sadu, ali možda ćemo ih dobiti za 100 godina - zaključuje Antić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić već je krenuo ka decentralizaciji Srbije te je tako najavio u razgovoru s liderom LSV-a Nenada Čanka da će „Elektroprivreda Srbije“ premestiti svoj nacionalni operativni dispečerski centar u Novi Sad. Pre premeštanja ovog privrednog subjekta, ranijih godina je bilo predloga o premeštanju nekih ministarstava iz Beograda, a premeštanje Ustavnog suda u Sremske Karlovce se naveliko planiralo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Profesor Ustavnog prava sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović kaže da je decentralizacija pozitivan trend, ali da u realizaciji nema vidljivih pomaka.

- Naš Ustav podrazumeva određenu decentralizaciju, to jest približavanje vlasti građanima. Na taj način se blaži ta posrednost demokratije, koja je sada vladajuća, pošto je zamenila onu nekadašnju neposrednu demokratiju - dodaje Orlović za Sputnjik.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Profesor Orlović navodi i primer da je Savezni ustavni sud Nemačke u Karlsrueu, a da glavni grad Zapadne Nemačke nije bio najveći grad Berlin, već Bon. Za decentralizaciju je, napominje on, potrebno pronaći i kvalitetne kadrove koji će van centra na kvalitetan način obavljati državne funkcije, kako bi se država istinski mogla decentralizovati.

(Telegraf.rs / Izvor: Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • НИКОЛА

    1. jul 2015 | 20:45

    Живим у НС али ја сам за БГ јер то је права метропола и једини прави град на Балкану!

  • KUM

    1. jul 2015 | 20:55

    Bački jarak je idealan za glavni grad ili Mrčajevci kao alternativa.

  • Ime dedino

    2. jul 2015 | 00:19

    Ja sam za,al da Pristina bude glavni grad Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA