CRNOGORCI U PANICI: Moraće SRPSKOM KRALJU da vrate pola države! Šokiraće vas kada vidite šta je sve u vlasništvu Karađorđevića

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, on se sada smatra neosuđivanim i kraljevska porodica ima prava da zatraži da joj se vrate brojne nekretnine i imanja

Nakon 68 godina, Viši sud u Beogradu utvrdio je da je Ukaz Prezidijuma Predsedništva Skupštine FNRJ od 8. marta 1947. godine ništavan i time je rehabilitovao prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, čime su njemu vraćena sva prava koje mu je oduzeo režim Josipa Broza Tita, koji ga je proglasio državnim neprijateljem.

Naime, tim ukazom Karađorđevićima je oduzeto državljanstvo FNRJ i konfiskovana celokupna imovina, a u to vreme prestolonaslednik Aleksandar II nije imao ni dve godine.

Ovom odlukom uklonjena je i poslednja prepreka da šef porodične kuće Karađorđević zatraži od države da mu se vrati imovina koja je njegovoj porodici oduzeta od Triglava do Đevđelije.

* Karađorđevići u Srbiji potražuju: kompleks Belog i Kraljevskog dvora na Dedinju, četiri kuće u Beogradu (koje su porušene), kraljevske livade u Sokobanji, u Topoli električnu centralu, sresku bolnicu "Karađorđe, stari "Karađorđev konak i Prvu sprsku kasarnu.

ALHEMIJA BALKANA: Evo šta Aleksandar Karađorđević misli o Jovanki Broz! (VIDEO)

* U Crnoj Gori:  kompleks u Miločeru gde se nalazi Kraljičina plaža, Dom srpskog poslanstva na Cetinju i rezidenciju u Rijeci Crnijevića.

* U Sloveniji imaju pravo na vilu Bled.

* U Makedoniji od imovine njima pripada dvorsko poljoprivredno dobro Demir - kapija.

Među pobrojanim nekretninama i imanjima najvredniji je Dvorski kompleks na Dedinju, koji je zakonom izuzet od restitucije, ali prestolonaslednik bez obzira na to očekuje da mu se ova imovina vrati.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

SRBIJA ĆE OPET BITI KRALJEVINA: Evo šta srpski kralj kaže o svom zlatu, Titu, Vladi i poplavama! (FOTO)

Profesor Oliver Antić i savetnik predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, kaže da nakon ovakve odluke, Aleksandar Karađorđević ima puno pravo da traži restituciju, jer ranije nisu bili ispunjeni uslovi za zahtev za povraćaj imovine.

- Prestolonaslednik je u vreme oduzimanja državljanstva i konfiskovanja imovine imao dve godine, te je nedopustivo da se uopšte našao na tako sramnom spisku - objašnjava Antić i dodaje da je ova odluka suda potvrda vladavine prava u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. jul 2015 | 23:44

    Ja sam rodom iz Crne Gore ,I sve sto su posjedovali ti Karadjordjevici,bih dao vladi Srbije...ali samo vladi Srbije u vlasnistvo... Odakle Karadjorcevicima pare da to sve kupe I imaju u bivsoj, Jugoslaviji....sigurno nijesu zaradili,radeci u nekom rudniku,nego su otimali od srpskog naroda. Za sada toliko,mogu jos vise pisati,jer zivim u Americi,ima 45 godina,i znam sve I svakoga.

  • Miljan

    9. jul 2015 | 21:18

    Ne bi trebalo nista da se vrati! Na osnovu cega potrazuju kad su pobegli i izdali Srbiju u drugom svetskom ratu, ostavio narod i pobegao, tuga i jad ne bi to sebi dozvolio ni za sta na ovom svetu

  • Pera

    9. jul 2015 | 19:24

    Sve to sto potrazuju je steceno od poreza koji je ubirao kralj od siromasnog naroda,pa prema tome to nije njegovo vlasnistvo,po ovom zakonu treba onda i turcima da vratimo sve sto su sagradili za vreme okupacije ?????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA