Mekalister: Ovakav napredak Srbije pre par godina bio je nezamisliv!

Iako u Evropskoj uniji vlada umor od proširenja, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju smatra da je Srbiji i njenim susedima potrebna evropska perspektiva

  • 3

Srbija je napravila napredak koji pre par godina mnogi ne bi mogli ni da zamisle - mnoge političke reforme su pokrenute, a premijer Aleksandar Vučić doprinosi regionalnom pomirenju, ocenjuje Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u autorskom tekstu za "Frakfurter rundšau".

Mekalister je istakao da je Srbiji i njenim susedima potrebna evropska perspektiva iako u EU vlada umor od proširenja.

Izvestilac EP je u članku za nemački dnevnik podsetio da je premijer Vučić bio na inauguraciji hrvatske predsednice, da je kao prvi srpski premijer posetio Tiranu, kao i da 16 godina posle kraja sukoba premijeri Srbije i Kosova, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, sede zajedno i pregovaraju o normalizaciji odnosa.

- To pre par godina nije bilo ni zamislivo - naglašava Mekalister.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Politika proširenja je od koristi, kako EU, tako i susedima, jer pokazuje da pojam Evrope kao "jedinstvenog projekta mira" nisu samo reči prošlosti.

Države zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, nalaze se u srcu našeg kontinenta, i okružene su članicama Unije, te bi konflikt u tom regionu ne samo unazadio razvoj u samom regionu, već bi bezbednosno-politički ugrozio celu EU, upozorava Mekalister. Da bi se zapadni Balkan stabilizovao Unija bi trebalo da regionu posveti posebnu pažnju. Pristupni proces može poslužiti kao podsticaj za sprovođenje potrebnih političkih i ekonomskih reformi, kao i rešavanje postojećih konflikata.

Posle Beograda, Merkelova stigla i u Sarajevo (FOTO) (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel, kako ističe Mekalsiter, posebno je svesna značaja zapadnog Balkana. Mekalister podseća da je ona inicirala održavanje konferencije o zapadnom Balkanu, sastanak od istorijskog znacaja, imajući u vidu bližu prošlost. Mekalister, takođe, poručuje da je za Srbiju i ostale zemlje kandidate jasno da pristup može uslediti tek kada politički i ekonomski preduslovi za člansvo budu svarno u potpunosti ispunjeni.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Put je dug i prepreke visoke. Srbija je od marta 2012. zvanično kandidat. Međutim do danas nije otvoreno nijedno od 35 poglavlja - ukazuje Mekalister.

On naglašava da će Beograd morati da napravi veliki napredak posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, modernizacije administracije i usaglašavanja spoljne politike.

- Dalji značajni preduslov za pristupanje EU je normalizacija odnosa sa Kosovom - zaključio je Mekalister.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula Srbija

    9. jul 2015 | 16:51

    Ajde vise...ocemo referendum za ili protiv EU.Pitajte narod...dokle ce te da nas gurate i vucete u propast zvana EU? Ocemo referendum i kraj sa svim pregovorima...pun nam je k.... pregovaranja sa njima.Dosta je bilo.

  • Tanja

    9. jul 2015 | 16:33

    I mi smo umorni od EU i bolje da se jugoistočne balkan sve sa Grčkom odvoje u posebnu I EU.

  • obilic

    9. jul 2015 | 19:23

    Ala smo odskocili vec mi je lakse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA