GENOCID U SREBRENICI JE LAŽ KOJA OPRAVDAVA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA U OLUJI: Ispovest FRANCUSKOG ŠPIJUNA zapalila je svet!

- Akcija "Oluja" u Hrvatskoj, bila je deo dejtonskih priprema. Amerika je i ranije htela da podrži Hrvatsku u toj akciji, ali nikako nije uspevala da obezbedi okolnosti, ambijent, nešto kao izgovor - napisao je Dejvid Halberstam u svojoj knjizi, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći neposredno pošto je knjiga izašla

  • 28

Kada je bivši srpski predsednik Slobodan Milošević, maja 2003. godine na suđenju u Haškom tribunalu pomenuo takozvanu "francusku vezu", koja je prema njegovim rečima bila vinovnik masakra na Branjevu, sudija Ričard Mej nije dao da se polemiše o ovom slučaju. Odmah ga je ućutkao.

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA, SVE JE REŽIRAO ZAPAD I NATO: Komandant UN OTKRIVA ISTINU o Potočarima!

Naime, Milošević je tada gledajući se u oči sa Draženom Erdemovićem, pripadnikom Vojske Republike Srpske, pokušao da ukaže na grupu  plaćenika u redovima vojske RS, koji su, ni manje ni više, primali naređenja i od francuske obaveštajne službe. Kako je Milošević otkrio, za streljanje muslimana u Branjevu nagrada je bila 12 kilograma zlata.

(ZABRANJENI SNIMAK) Evo kako je Ratko Mladić SPASAVAO ŽIVOTE Bošnjaka u Srebrenici! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da bi se ceo slučaj zataškao, Tribunal je morao da ima svog čoveka, te je tako, kako otkriva Vikiliks, Francuskoj je bilo veoma važno da Serž Bramerc nasledi Karlu del Ponte na mestu glavnog tužioca, jer je u tom sudu tužilac odlučuje ko će biit optužen, a ko ne.

MUSLIMANSKI VOJNICI SU PALILI SELA I UBIJALI SVOJE, A NE RATKO MLADIĆ I SRBI: Kanadski general OTKRIVA ISTINU O SREBRENICI!

Ipak, duh "francuske veze" ostao je da lebdi u Tribunalu do današnjih dana. U procesu protiv generala Radislava Krstića, ekspert odbrane general Radovan Radinović, ukazivao je na povezanost pripadnika Desetog diverzantskog odreda sa Francuzima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

KLAĆEMO VAS KAO PSE I UNIŠTITI SVE SRPSKO: Pogledajte kako su Bošnjaci pretili Srbima u Srebrenici! (VIDEO)

Vojislav Šešelj, svedočeći u korist Miloševića 2005. takođe je za masakr na Branjevu okrivio francuske agente. U februaru 2012. slično je govorio i Radovan Karadžić na suočenju sa Erdemovićem. Odbrane okrivljenih su uzalud postavljale pitanje šta je sa ostalim ubicama sa poljoprivrednog dobra i zašto nisu i oni u Hagu.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

KARADŽIĆ, MLADIĆ I SRBI NISU ODGOVORNI ZA ZLOČIN U SREBRENICI: Šokiraće vas ova PRESUDA HAŠKOG TRIBUNALA!

U svojoj knjizi "Rat u vreme mira" istoričar i novinar Dejvid Halberstam, jedan od najuglednijih američkih publicista i istraživača i dobitnik Pulicerove nagrade, ukazao je na "francusku vezu" u srebreničkom zločinu . On je, pišući o julu 1995. godine o BiH, izašao sa saznanjem da je evakuacija Srebrenice iskorišćena za neke druge planove.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ti drugi planovi su bili akcija "Oluja" u Hrvatskoj, koja je takođe bila deo dejtonskih priprema - napisao je Halberstam. - Amerika je i ranije htela da podrži Hrvatsku u toj akciji ali nikako nije uspevala da obezbedi okolnosti, ambijent, nešto kao izgovor.

- Ideju su dali Francuzi, jer su oni tada imali sopstvenu tajnu infrastrukturu u nekim jedinicama Republike Srpske. Ključni je bio izbor Žaka Širaka za predsednika Francuske. Masakr u Srebrenici je bio pokriće za etničko čišćenje Srba iz Hrvatske - tvrdio je ovaj autor.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovaj istoričar i žurnalista poginuo je u saobraćajnoj nesreći neposredno pošto je knjiga izašla, ostajući dužan mnogo razjašnjenja.

Slučajem Branjeva i misterioznim Desetim diverzantskim odredom, , bavio se i Germinal Civikov, koji je bez ustručavanja u knjizi "Krunski svedok" postavio je pitanje kako je moguće da Tribunal od 1996. do 2009. nije podigao optužnice protiv lica koja su počinila najveći zločin na tlu Evrope od Drugog rata? Dobio je posredno odgovor da "sud ne zanimaju sitne ribe".

Tribunal u Hagu je izveo vešt manevar i nikada nije podigao optužnice protiv ovih ljudi koji su mogli da dovedu u pitanje svedočenje Erdemovića.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kao jedan od primera kako je Tribunal činio sve, da se niko od egzekutora slučajno ne pojavi u haškoj sudnici i "pokvari" svedočenje Dražena Erdemovića, Germinal Civikov navodi slučaj svedokovog "saborca" Hrvata Marka Bokšića, koji je avgustu 2004. godine u Bostonu pijan autom pregazio čoveka i pobegao sa mesta događaja. Prilikom njegovog hapšenja prepoznao ga je jedan bosanski musliman i tada je isplivalo kako je dželat sa Branjeva 1998. dobio politički azil u Nemačkoj (iako je već tada bio označen kao ratni zločinac). Iz Nemačke doselio se u SAD, a prilikom popunjavanja dokumenata za ulazak u Ameriku, Bokšić je naveo netačne podatke o svojoj vojnoj službi, što je tamo ozbiljan prekršaj.

Američki novinari su pitali tada Tribunal da li će tražiti izručenje Bokšića u Hag. A 26. avgusta 2004. godine savetnik Karle del Ponte, Anton Nikiforov odgovorio je da su Tribunalu ograničene mogućnosti i da se on ne može baviti "sitnom ribom".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Poslednje Erdemovićevo svedočenje bilo je na sudu BiH na procesu  Aleksandru Cvetkoviću, jednom od onih koje je okrivio da su streljali zatvorenike na Branjevu. Cvetković je izručen vlastima BiH iz Izraela,tamo je živeo najmanje sedam godina i ima državljanstvo te zemlje. Međutim, Sudsko veće sudije Darka Samardžića, presudom od 2. jula ove godine, oslobodilo je krivice Aleksandra Cvetkovića ne verujući iskazu Dražena Erdemovića. U korist odbrane svedočili su Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja i svi oni su priznali da su lično ubijali dok su Cvetkovića označili samo kao svog vozača... Sud u Sarajevu je tako prvi pobio "istine" koje je Erdemović iznosio u svojim svedočenjima.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. jul 2015 | 22:11

    Imao sam 15 godina kada sam se nasao u koloni,koloni koju su zvali drzava na tockovma,koloni u kojoj se i radjalo i umiralo.....dvadeset godina za svoj narod od svog naroda slusam kako smo kukavice i kako smo pobegli...i za svoj narod mogu da kazem svasta...al kukavice nismo,valjda ce se za mog zivota otkriti ko je,i kako sve to dogovorio i namestio, da za dva dana hrvati uspeju ono sto im nisu ni dedovi uspeli,da iskorene Srbe......a ko veruje da nije namestaljka nek malo prione u citanje izjava koje se pojavljuju dvadeset godina kasnije

  • Fiona

    29. jul 2015 | 00:26

    Teško da je ova vest zapalila svet.Zapalila je samo nas,Srbe koji ćemo opet da na trenutak osetimo iskru pravde.I to je sve.

  • Goran Prijedor

    28. jul 2015 | 23:46

    Sve vec vidjeno. Ali sta vrijedi, previse smo mali da se borimo protiv pola svijeta! Docice to jednog dana sve na svoje mozda necemo mi dozivjeti ali oce nasi unuci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA