12

TO SU SELJACI, TVRDI NA MUCI, SLOBODNI I GORDI - TO SU SRBI! Uz ove reči su srpski vojnici GINULI na Ceru za slobodu Srbije! (VIDEO)

U čuvenom sukobu srpske i austrougarske vojske, protivnici su izgubili 600 oficira i 23.000 vojnika, a Srbi su izgubili 259 oficira, 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih

Cerska bitka, Stepa Stepanović
Foto: Arhiva, Wikipedia/Muzej Čačak

To su seljaci, skoro svi. To su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi. To su ljudi slobodni, gordi na svoju rasu i gospodari svojih njiva, ovim rečima je čuveni Franše de Epere opisao borbenost srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a ovo je priča o najvećem podvigu i BOJU NA CERU!

Na današnji dan, 12. avgusta 1914. godine počela je jedan od najvažnijih bitaka u istoriji Srba Cerska bitka, koja je trajala sve do 24. avgusta, i u kojoj je srpska vojska izvojevala pobedu nad moćnom austrougarskom armijom. To je bila prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Borbe su počele na Drini i Savi, srpski predstražni odredi su puna četiri dana, od 12. do 15. avgusta, hrabro odolevali napadima znantno jače i brojnije austrougarske vojske. Od 16. do 20. avgusta usledila je velika ofanziva srpske vojske pod komandom generala Stepe Stepanovića i Živojina Mišića tadašnjeg pomoćnika Štaba srpske Vrhovne komande. Šabac je oslobođen 24. avgusta, što je označilo kraj ofanzive.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Da će doći do velike ofanzive Austrougara tog leta na Srbiju, znalo se već unapred, te je Vrhovna komanda spremila taktičko - operativna dejstva i kontraofanzivu. Procena je bila da će glavni deo neprijateljske vojske udariti sa severa i dolinom Morave, a da će pomoćne snage nadirati sa zapada od Drine.

DAN KOJI JE ZAUVEK PROMENIO BEOGRAD: Ovako je prestonica preživela Prvi svetski rat!

Komanda srpske vojske raspoređena je na sledeći način: Na prostoru Grocke, Smederevske Palanke, Rače i Topole bila je stacionirana Prva armija, pod komandom generala Petra Bojovića. Druga armija, pod komandom generala Stepe Stepanovića, nalazila se u rejonu Obrenovca, Lazarevca i Aranđelovca. Trećom armijom komandovao je Pavle Jurišić, a ona je bila smeštena na potezu severne i severozapadne granice od ušća Kolubare do Ljubovije, dok se Užička vojska, pod komandom generala Miloša Božanovića, nalazila u rejonu Užica, kako bi kontrolisala pravce koji od Višegrada i Bajine Bašte vode dolinom Zapadne Morave.

Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar

Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar

Neprijateljske jedinice, Peta armija Austrougarske, pod komandom generala Franka, nalazila se na prostoru Bijeljina, Zvornik, Priboj, Brčko. Šesta armija, pod komandom generala Oskara fon Poćoreka, bila je grupisana u rejonu Vlasenica, Rogatica, Kalinovik, Sarajevo, dok se Druga armija, pod komandom Bem-Ermolija, nalazila u Sremu i Banatu. Austrougarska komanda glavninu snaga koncentrisala je na Drini, odlučujući se za severozapadni strategijski pravac što je donekle iznenadilo srpsku Vrhovnu komandu.

NA ORUŽJE, MOJI DIČNI SOKOLOVI: Ovako je princ Aleksandar pozivao u odbranu otadžbine! (FOTO)

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Planina Cer je bila od izuzetne strateške važnosti, pa je prema rasporedu snaga  komandant Druge armije Stepa Stepanović izradio plan dejstva Druge armije po glavnom strateškom pravcu, kao i plan zajedničke borbe Treće armije i delova Prve armije (Moravske 2 i Timočke 1. divizije).

IMA LI SLIČNOSTI? Nema šanse da pogodite šta je zajedničko VLADI SRBIJE, Stepi Stepanoviću i đeneralu Draži!

U noći između 15. i 16 avgusta došlo je do prvih okršaja na samom Ceru. U teškim noćnim borbama, na liniji dugačkoj od 50 kilometara, koja je obuhvatala prostor od Šapca, Tekeriša, Krupnja, bitke su se vodile neprekidno, sve do 24. avgusta, kada je konačno okončana "Cerska operacija".

Foto: arhiva, Wikipedia

Foto: arhiva, Wikipedia

Frapantan je podatak da su austrougarske snage brojile 200.000 ljudi, naoružanih do zuba, koji su delovali sa odličnom logistikom i za to vreme modernom artiljerijom. S druge strane, Vojska Kraljevine Srbije, čiji je vrhovni komandant bio regent Aleksandar I Karađorđević, imala je 180. 000 vojnika i neviđen moral, što je na kraju se ispostavilo bilo presudno.

Vojni analitičari kažu da su Srbi pobedili i iz razloga što su imali odličnu strategiju koja je dolazila sa vrha komande, ali i prethodna iskustva ratovanja, pre svih iz Balkanskih ratova.

Foto: Wikipedia/ Mariaflores1955, DIREKTOR

Foto: Wikipedia/ Mariaflores1955, DIREKTOR

BIZARNA SMRT NAJVEĆIH SRBA: Za samo dva dana umrle su najveće vojskovođe koje je Srbija imala!

Šabac je konačno oslobođen 24. avgusta, kada su se austrougarske trupe s Cera vratile u Bosnu, od 21. do 24. avgusta vođene su završne borbe na mostobranu kod Šapca. Oslobođenje ovog grada označilo je i kraj Cerske bitke.

Printskrin: Youtube / Nikola Jovanović

Printskrin: Youtube / Nikola Jovanović

VEK OD CERSKE BITKE: Kako su srpski junaci unakazili Austrougarsku vojsku! (VIDEO) (FOTO)

Žrtve su bile ogromne s obe strane. Austrougarska vojska izgubila je u bici na Ceru 600 oficira i 23.000 vojnika. Srbi su izgubili 259 oficira, a 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Karađorđević, Austrougarska, Cerska bitka, Krupanj, Prvi svetski rat, Srpska vojska, vojnik, Vojvoda Stepa Stepanović, Vojvoda Živojin Mišić

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • B
  BABEIC...

  TITO JE ZA VREME SVOJE VLADAVINE ZABRANJIVAO NARODU U CELOJ SRBIJI A POSEBNO U ISTOCNOJ DA POSECUJU CRKVE I MANASTIRE STOJE SATANISALO SRPSKU VERU A TOSE I DAN DANAS VIDI ,NAROD SE JEDNOSTAVNO ODALJIO SVOJE VERE ,DOK JE U ISTO VREME PODRZAVAO KATOLICKU VERU

 • Z
  Zoran

  Pa Sone svi seljaci odose za Beograd

 • Е
  Еуклид

  Али им побеже припадник 25 домобранског пука, касније познат по псеудонимом тито.

RS, Srbija, četiri opštine Kosova - evo kako Dodik vidi rešenje razgraničenja: To ne znači da ćemo staviti bodljikave žice na naše ograde

Skandalozan tvit Šešelja povodom smrti Kofija Anana: Lider radikala brutalnom porukom zapalio internet (FOTO)

Kosovo na korak od vizne liberalizacije: Da li će Evropska komisija 29. avgusta dati konačnu reč?

Bez ZSO nema razgovora o Tačijevom planu: Beograd ne prihvata nikakve predloge pre nego što Priština ispuni svoje obaveze

Cena zamrznutog konflikta za Kosovo ne bi bila niska: Ljajić upozorava da je opasno to što su neki protiv bilo kakvih pregovora (VIDEO)

Hrvatskom novinaru pretili smrću zbog emisije o proslavi Oluje: Kleli se da će ga upucati u potiljak

Postoje ograničenja u pogledu onoga na šta ćemo pristati: Šta je za SAD "prihvatljivo" rešenje kosovskog problema? (VIDEO)

Mogu li Beograd i Priština sami do sporazuma? Vašington i EU žele jasne rezultate, a ne konflikte čije se rešenje godinama odlaže

Stamatović tvrdi da je paravojni kamp rasformiran zbog Čede: On mu odgovorio brutalnom fotkom iz teretane (FOTO)

Tužilac sa Kosova pre ostavke predao "nacrt-optužnice" protiv veterana OVK: Zbog zbog ovoga je posebno bio zabrinut

Da li će rešenje kosovskog pitanja izazvati ''domino efekat'' u regionu? SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH

Svi smo čuli za ZSO, a da li vam je poznato da postoji i ZVO i SSO?

Svi znaju da je Čedina žena prava bomba, ali ovom fotkom će srušiti internet (FOTO)

Održana trilaterala u Sarajevu: Radojičić sa gradonačelnicima Sarajeva i Zagreba prvi put o zajedničkoj saradnji (FOTO)

Pitali su me jutros: Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, da imaš u Mitrovici? Ja ću da razgovaram sa građanima o pravcu kuda idemo u vezi Kosova

Sa otporom na koji je naišao ubijeni premijer Ðinđić, danas se suočava predsednik Vučić: Vesić o borbi za trajno rešenje Kosova

Susret Dačića i Trampovog zeta na radaru američkih senatora: Imaju samo jedno pitanje

Raspisani izbori sa nacionalne savete nacionalnih manjina: 22 zajednice glasaće 4. novembra

I u SPS-u različiti stavovi o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću

U Preševu promenili ploču: Protiv smo razmene teritorija, makar ostali pod Srbijom

Kada u septembru dođe na Kosovo, izneće svoj stav: Rakić o najavljenoj poseti predsednika Vučića

Velika vojna parada 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Dolazi i Putin na predstavljanje najnovijeg naoružanja

Vučić ide na Kosovo: Predsednik Srbije 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici otkriva plan za južnu pokrajinu (VIDEO)

Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

Opljačkana kuća srpske porodice u Goraždevcu, Jevtić poručio: Oni koji ovakva zlodela čine žele Kosovo etnički čisto

Evropska komisija uoči sledeće runde pregovora u Briselu: Beograd i Priština sami određuju teme, EU samo posreduje

Priština ne želi da oformi ZSO, Đurić otkriva: Pokušavaju da ospore Nacrt statuta, za njih je ovo "ludo i neprihvatljivo"

Vučić i Skat razgovarali o idejama za rešenje pitanja Kosova: Američki ambasador pozvao BG i PR da pokažu kreativnost (FOTO)

Kurti preti Tačiju uličnim protestima: Bićeš smenjen!

Tači priznao: Nije mi lako da se suočim sa Vučićem

Zamrznuti konflikt, status kvo i užas bez kraja: Da li Srbiji treba društvo Nagorno-Karabaha, Južne Osetije i Abhazije?

Reforma pravosuđa i medijska strategija u fokusu razgovora Vučića i Oricija (FOTO)

Bez obzira na spekulacije još nema rešenja za Kosovo i Metohiju: Simić o pregovaračkom procesu

Vreme je za jedinstvo i izlazak iz zamrznutog konflikta: Premijerka Brnabić o najvažnijem političkom pitanju države i naroda

Ugljanin 2/3 budžeta BNV potrošio na svoja putovanja: Zukorlić o zloupotrebama u predizbornoj kampanji

Mihajlović odgovorila Dačiću: Brini o svojoj stranci, a ne o SNS

Prošlo je 7 meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Istraga se i dalje nije makla sa mrtve tačke, na neka pitanja još nema odgovora

Tužan dan za vladavinu prava na Kosovu: Američki ambasador otkrio šta je uznemirujuće u vezi sa ostavkom specijalnog tužioca

Šta je to sudija Haškog tribunala obećao Radovanu Karadžiću uoči izricanja pravosnažne presude u decembru?

Šta god Vučić dogovori u vezi sa Kosovom neće biti na štetu građana: Palma i Jagodina podržavaju predsednika Srbije

Posle odluke o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Srbija i Surinam jačaju politički dijalog (FOTO)