PREGOVORI U BRISELU: Potpisana sva četiri sporazuma!

U Briselu su potpisani sporazumi o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

  • 63

Pregovarački timovi Beograda i Prištine potpisali su u Briselu sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Dragan Vladisavljević je novinarima rekao da će Srbija imati svoju kompaniju na prostoru Kosova i Metohije i da će srpski narod koristiti telefonske usluge kao i u centralnoj Srbiji.

- Dobra vest je da je pitanje telekomunikacija rešeno. Mi smo po ovom pitanju izuzetno zadovoljni. Srbija će imati svoju kompaniju na prostoru KiM i moći će da koristi telefonske usluge kao i do sada, po istom sistemu tarifiranja i načinu biranja brojeva kao i u centralnoj Srbiji - rekao je Vladisavljević, konstatujući da će Srbima koji žive na KiM takvo rešenje doneti boljitak.

Upitan ko će tražiti pozivni broj za Prištinu, on je objasnio da će tražiti Austrija, ali uz proceduru koja praktično znači da će ta zemlja samo inicirati proceduru umesto da je to radila Republika Srbija.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- To je bio zahtev Prištine, međutim, to ni na koji način na utiče na druga rešenja. Oni dobijaju geografski kod, a to znači kod za područje koje pripada Republici Srbiji - naglasio je Vladisavljević.

- Kao što je premijer rekao kada smo se pripremali za razgovor sa vama - ništa nije završeno dok se sve ne dogovori. Ima puno toga što može da dovede do nekih promena - rekao je Vladisavljević novinarima i dodao da se insistira na paketu i da je to zajednički interes sve tri strane.

Vladisavljević je rekao će premijer Srbije pokušati da ostvari i zaštiti interese naše države i Srba na prostoru KiM i da dođe do kompromisnih rešenja i podsetio da je za delegaciju Beograda najvažnije pitanje ZSO.

- Kada je reč o ZSO, moram da kažem da je to za nas izuzetno važno pitanje i oko toga pokušavamo da rešimo pitanja koja se odnose na organe, ciljeve zajednice, na pitanje finansiranja, vlasništva ZSO nad imovinom i na brojna druga pitanja koja su ključna za njeno funkcionisanje i za naš narod na prostoru KiM" podvukao je Vladisavljević.

EU je ranije saopštila da se od današnjih pregovora očekuje da se finaliziraju sporazumi po pitanju energetike, telekomunikacija, Zajednice srpskih opština i slobode kretanja preko mosta u Mitrovici.

Konačni dogovor Beograda i Prištine u novoj rundi dijaloga u Briselu mogao bi da bude postignut za sat ili dva, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, koji je naglasio da delegacija Srbije razgovara s predstavnicima EU i drugih velikih sila, a ne s kosovskim Albancima.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nastasja

    25. avgust 2015 | 19:04

    Bar je neki dogovor postignut sa Prištinom koja stalno sabotira pregovore.

  • drago

    25. avgust 2015 | 18:44

    Sve cestitke nasem pregovarackom timu na celu sa premijerom Vucicem.Nadamo se dobrim vestima po pitanju ZSO.

  • gordana

    25. avgust 2015 | 17:41

    nadam se da dolaze bolji dani sa manje staha i neizvesnosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA