NIKOLIĆ: Vojna parada na neki način oslikava uređenje jedne države (FOTO)

- Prisustvovao bih u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio o Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude - rekao je srpski predsednik nakon Vojne parade u Pekingu

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da bi prisustvovao paradi u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude.

- Prisustvovao sam obeležavanju u Moskvi i u Pekingu. Mislim da kad se pripremi obeležavanja jedne takve tragedije, u tome treba da učestvuju i oni koji su bili na jednoj i oni koji su bili na drugoj strani - rekao je Nikolić u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua.

Predsednik Srbije je naveo da ne postoji nikakva odgovornost današnjih generacije ni u Nemačkoj, ni u Japanu, niti bilo gde za ono što se tada desilo i da bi to oslobađanje od odgovornosti u stvari najbolje bilo ako bi se prisusutvovalo ovakvim ceremonijama.

NIKOLIĆ PRISUSTVOVAO VOJNOJ PARADI U KINI: Srpska vojska MARŠIRALA Pekingom (FOTO)

- Ne vidim nijedan razlog da ne učestvuju zato što takav sukob više ne postoji, ta mržnja više ne postoji. Svet je okrenut saradnji, Japan-Kina, Srbija-Nemačka, kako god da pogledate. To što se desilo, završilo je pre 70 godina uopšte ne sme da razdavaja mlade generacije - kaže Nikolić.

Prijateljstvo između Srbije i Kine je, rekao je Nikolić, ogromno ali to nije jedini razlog zašto je odlučio da prisustvuje vojnoj paradi u Pekingu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prisustvovao bih u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio o Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude - poručio je Nikolić.

Parada, kako je naveo, u jednom želi da predstavi oružnu moć i naravno da svakoga uvek uinteresuje kako će se predstaviti avijacija ili raketni sistemi.

NIKOLIĆ I ĐINPING: Srbija i Kina imaju snažnu ekonomsku saradnju

- Pošto pripadam maloj državi, onda me interesuje ono što u stvari u ratu pobeđuje, a to je vojnik. Interesuje me kako će kineski vojnici defilovati, kako će biti uvežbani, kakav će njihov strojevi korak da bude. Parada vam na neki način oslikava uređenje jedne države - kaže Nikolić.

Na pekinšklom Tjenanmenu danas je održana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana. Paradi je prisustvovalo više od 30 šefova država i vlada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA