VUČIĆ ZA CNN: Spremni smo da podelimo teret migrantske krize!

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose sa Mađarskom i da ne želi da ih kvari, ali da ne može biti zadovoljan sa barijerama na granici

  • 79

U uključenju za CNN premijer Aleksandar Vučić je rekao da se Srbija trudi da izbeglicama pruži medicinsku i svaku drugu pomoć, prenosi RTS.

VUČIĆ O REŠENJU MIGRANTSKE KRIZE: EU neka se dogovore između sebe, mi ćemo da uzmemo svoj deo odgovornosti

- Mi smo zemlja koja nikoga ne krivi, već se trudimo da reagujemo - rekao je Vučić i dodao da iako smo zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija je spremna da podeli teret ove krize.

Kako je premijer naveo, plan Srbije je da pokaže odgovoran i ozbiljan pristup, empatiju i solidarnost sa izbeglicama i istakao da misli da je Srbija primer za to.

Situacija postaje sve gora, kaže premijer, a posebno imajući u vidu skorašnje događaje i izjave koje su se čule iz Brisela.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, kako kaže, Srbija će dati sve od sebe za fer tretman izbeglica i nastaviće sa istim akcijama, što podrazumeva i medicinski tretman kao i prenoćište za izbeglice, pogotovo tokom zimskog perioda.

- Postoji vreme kada mora da se uradi nešto za Evropu. Kada morate da pokažete svoje evropsko lice. I ovo je pravo vreme za to. Mislim da moramo da pokažemo više solidarnosti, više tolerancije, više dobre volje i više humanijeg pristupa, koji je nedostajao u prošlosti - rekao je Aleksandar Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija možda jedina zemlja koja ne okrivljuje nikoga na svetu i koja traži sveobuhvatno rešenje od EU.

- Spremni smo da budemo deo tog rešenja - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose sa Mađarskom i da ne želi da ih kvari, ali da ne može biti zadovoljan sa barijerama na granici.

Rekao je i da je danas od izbeglica čuo da su im potrebna ćebad, ali ne za pokrivanje, već da bi njome prekrili bodljikavu žicu i tako prešli granicu sa Mađarskom. Vučić je rekao da je to nezamislivo u 21. veku.

- Protiv toga se moramo boriti i zato insistiram na tom zajedničkom rešenju u EU, i iako smo zemlja kandidat, spremni smo da preuzmemo naš deo tereta i da podelimo odgovornost - rekao je premijer Srbije.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VB

    4. septembar 2015 | 09:09

    Srbija je jedina oybiljno pristupila ovom problemu po;ev od Grčke preko Mađarske do ostalih zemalja. Koliko god apsurdno zvučalo od nas bi trebalo nešto da nauče iz ovog slučaja.

  • Milenko

    4. septembar 2015 | 09:10

    Treba biti human u ovakvim trenutcima.Ne zaboravite da smo pre 23 godine mi bili u njihovoj kozi pa smo se radovali kad nam neko pomogne.Svaka cast premijeru i treba da se pomogne.

  • Branimir

    4. septembar 2015 | 09:14

    Po pitanju migranata, Srbija je najodgovornije postupila, od svih evropskih zemalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA