O OVOJ ŽENI TITO NIKAD NIJE GOVORIO: Ta ljubav se gasila dugo i bolno

U novembru 1920. Tito se vratio u novonastalu Kraljevinu SHS. Zajedno s njim stigla je i njegova mlađa žena, Ruskinja Pelagija Bjelousova, u poodmakloj trudnoći

  • 21

Vrlo rado se Josip Broz u prijateljskom društvu i pred televizijskim kamerama prisećao mlađih dana, ali nije nikada govorio o svojoj prvoj supruzi - Pelagiji Bjelousovoj.

OVO JE PRAVA ISTINA O RAZVODU TITA I JOVANKE: Evo ko je MISTERIOZNA Brozova LJUBAVNICA sa Briona!

U najužem krugu oko Tita se još i pre Drugog svetskog rata znalo da ga o Pelagiji nije pristojno ništa pitati, jer se ta ljubav gasila dugo i bolno.

Davne 1920. godine je sve počelo venčanjem u Sibiru. Posle pet i po godina koje je proveo kao ratni zarobljenik propale austro-ugarske vojske u Rusiji i Sibiru, Josip Broz se u novembru 1920. vratio u novonastalu Kraljevinu SHS. Zajedno s njim je stigla i njegova mlađa žena, Ruskinja Pelagija Bjelousova, u poodmakloj trudnoći. Porodila se u kući Titovog oca Franje.

U bravarskoj radionici Filipa Bauma u Zagrebu se zaposlio Broz, u Petrinjskoj 3, a učlanio se i u Komunističku partiju Jugoslavije, koja je u to vreme bila u svom najvećem usponu. 1921. menja posao i zapošljava se u mlinu Samuela Polaka u Velikom Trojstvu, selu nedaleko Bjelovara. Tamo je sa suprugom živeo sledeće četiri i po godine.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Iz tog vremena o bračnom životu Brozovih se veoma malo zna, ali se čini da su skladno živeli. Pelagiju je Josip zvao ''Poljka''. U novembru 1922. im je rođen sin Hinko, koji umire nakon osam dana od dizenterije, a u junu 1923. od difeterije umire 18-mesečna kćer Zlatica, Josipova neprežaljena miljenica. Sin Žarko im se rodio u februaru 1924. godine, zdravo i živahno dete, koje im je bilo donekle i uteha. Njihovu sliku možete pogledati OVDE.

Bračnom paru Kopinič, inače bliski Titovi saradnici, 1941. godine se rodilo dete, mlada majka Stela se tada požalila Titu kako ne zna da se brine o novorođenčetu. On joj je odgovorio: ''Ništa ne brini, ja ću ti pomoći. Ni moja Pelagija ništa nije znala, ali sa ja video kako to  moja majka radi sa mojom mlađom braćom i sestrama, pa sam ja Žarka, kad je bio beba, i kupao i povijao i hranio.''

Broz je početkom 1924. godine izabran u novoformirani Okružni komitet KPJ za križevačko-bjelovarsku županiju i to mu daje podsticaj, a javlja se i ambicija da bude organizator i predvodnik. U to vreme on počinje da se menja od mirnog porodičnog čoveka u stranačkog aktivistu kojem je porodica na drugom mestu.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Broz je u slobodno vreme jurio po sastancima u bližoj i daljoj okolini. Održava tajnu vezu sa pokrajinskim rukovodstvom KP u Zagrebu. Na sahrani partijskog druga iz Bjelovara drži buntovni govor, zbog kojeg osam dana provodi u zatvoru. U stanu mu policija vrši pretres i pleni knjige, koje su mu nešto kasnije ipak vraćene.

Nakon što je Tito 1928. godine osuđen na pet godina zatvor i ubrzo otišao na izdržavanje kazne, Pelagija se sa sinom Žarkom, vratila u Rusiju. Nakon izlaska iz zatvora 1934. i Tito će se ubrzo naći u Moskvi.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Centralni komitet KPJ je u januaru 1935. odlučio da ga uputi na radu Komiternu, u Balkanski zemaljski sekretarijat, kao referenta za rad po pitanjima KPJ. Tito je očekivao da će to biti prilika da obnovi odnose sa suprugom. Tri meseca je čekao na poruku koju nije dobio.

Veliko razočarenje za njega bilo je saznanje da Pelagija nije bila brižna majka. Izgredi i nedolično ponašanje Žarka, smeštenog u domu za decu inostranih zvaničnika, bili su razlog za veliku brigu. Njihov sin je imao burnu mladost i živeo je na ivici zakona. Kao vojnik Crvene armije u ratu protiv Nemaca izgubio je ruku.

Krajem 1945. godine Tito ga je vratio i sin mu se, vrlo nestašno živeći u Beogradu, ženio tri puta. Nakon razvoda s Josipom Brozom, Pelagija Bjelousova se preudala za Rusa, i s njim dobila dvoje dece.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA