HAŠIM TAČI O VUČIĆU: Imao je konstruktivnu ulogu u zaključivanju sporazuma Beograda i Prištine

Kosovski ministar spoljnih poslova je ocenio "da je Srbija de fakto već priznala da je Kosovo nezavisna država" i rekao da "Beograd svakog dana preduzima korake koji čine sve bližim zvanično priznanje Kosova

  • 35

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači istakao je da je srpski premijer Aleksandar Vučić imao konstriuktivnu ulogu u zaključivanju nedavnih sporazuma Beograda i Prištine u Briselu, te ocenio da Specijalni sud neće promeniti "istoriju".

Tači je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", naglasio da su nedavni sporazumi u interesu Beograda i Prištine, doprinose normalizaciji odnosa i ubrzavaju procese evropske integracije Srbije i Kosova.

Istovremeno je ocenio "da je Srbija de fakto već priznala da je Kosovo nezavisna država".

MOGERINI RAZGOVARALA SA VUČIĆEM I MILANOVIĆEM: Srpski premijer očekuje uskoro otvaranje granice

- Svakog dana Beograd preduzima korake koji čine sve bližim zvanično priznanje Kosova - rekao je Tači.

Na pitanje da li je tokom sukoba na Kosovu mogao zamisliti da će jednog dana voditi razgovore sa Vučićem i Ivicom Dačićem, Tači je kazao da tada pregovori nisu bili zamislivi.

-Nikada ne bih ni pomislio da ću igrati u istom fudbalskom timu, kao što je bio slučaj u avgustu na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču - rekao je Tači.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o Specijalnom sudu, Tači je naglasio da je njegovo uspostavljanje bio veoma škakljiv zadatak, i da odluka nije bila jednostavna, ali da je doneta. To je, prema njegovim rečima, bila jedna međunarodna obaveza Kosova, a iako nije popularna, odluka je bila ispravna. Upitan da li strahuje da će članovi njegove stranke postati meta suda, Tači je odgovorio da se ne radi o osobama, već o procesu, koju pruža šansu.

- Treba da pazimo na to šta će time dobiti zemlja. Ne bi trebalo sada diskutovati o imenima. Kosovo je odlukom da se uspostavi sud dokazalo međunarodnu zrelost - uveren je Tači koji je i lider Demokratske partije Kosova.

SPREČEN ATENTAT NA PREMIJERA KOSOVA: Hteli da napadnu kolonu Ise Mustafe u pokretu!

On naglašava da istorija ne može biti iznova pisana sudskim procesima, i podvukao da je Kosovo vodilo odbrambeni rat.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Ne mogu dati garanciju da nije bilo, sa kosovsko-albanske strane, napada od strane ogorčenih ljudi. To se ne može, međutim, poistovetiti sa pokušajem genocida od strane Srba. Važno je da sada sve bude transparentno. Kosovo svakako nema šta da krije - ističe Tači.

Upitan da li postoji šansa da Rusija prizna Kosovo, Tači je ocenio da "Rusi ne mogu biti veći Srbi od samih Srba".

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goga

    24. septembar 2015 | 10:26

    Vucic nikada nece priznati Kosovo.

  • havi

    24. septembar 2015 | 11:27

    Vucic se na sve nacine trudi da budu obe strane zadovoljne

  • Miro Đokić

    24. septembar 2015 | 10:22

    Znamo mi da je Vučić bio ključni čovek u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine , ali to ne znači da je Srbija priznala nezavisnost Kosova. Tači odlično zna da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA