BIO JE ZARASTAO U TRNJE, A SADA SRPSKI HRAM PONOVO SIJA! Srpski kralj i patrijarh Irinej osveštali SVETINJU (FOTO)

Manastirski Hram Svetog Hristifora podignut je na konserviranim temeljima stare crkve za koju se prema predanju kazuje da je podignuta u vreme kralja Dragutina

  • 0

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i princeza Katarina prisustvovali su danas liturgiji i osvećenju manastirskog Hrama Svetog Hristifora u Mislođinu.

SRPSKI KRALJ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU KARAĐORĐEVIĆA: Evo kako je ZARADIO svoj prvi NOVAC i gde je ZLATO iz Srbije!

Svetu arhijerejsku liturgiju i čin osvećenja Hrama predvodio je patrijarh Srpski Irinej uz sasluženje sveštenstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Ceremoniji su prisustvovali direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, Dejan Tomašević, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije i predsednik Pravoslavnog sporstkog društva Sveta Srbija i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

SRBIJA ĆE OPET BITI KRALJEVINA: Evo šta srpski kralj kaže o svom zlatu, Titu, Vladi i poplavama! (FOTO)

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

Manastirski Hram Svetog Hristifora podignut je na konserviranim temeljima stare crkve za koju se prema predanju kazuje da je podignuta u vreme kralja Dragutina, mada se na osnovu arheoloških istraživanja osnivanje svetinje vezuje za 15. vek i doba despota Stefana Lazarevića.

Polovinom 16. veka osmanlijski osvajači su poharali i zapalili ovu svetinju, pobivši monaško bratstvo. Prilikom kopanja temelja novog hrama, pronađene su očuvane kosti stradalih monaha, koje su položene u kivote u kripti manastirskog hrama.

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

Patrijarh srpski Irinej osveštao je 19. marta 2014. godine temelje crkve, a već danas - 19 meseci kasnije izvršeno je i osvećenje Manastira koji je zahvaljujući vrednom i predanom radu nastojateljice ove svetinje, Mati Justine, obnovljen u rekordno kratkom roku.

Ona je pre četiri godine upućena iz srpskog manastira u Kanadi da obnovi svetinju zaraslu u trnje i šikaru na bregu iznad doline Kolubare, nedaleko od Obrenovca. Papire za obnovu sakupljala je duže od tri i po godine, a crkva je uz pomoć ktitora stavljena pod krov za četiri meseca.

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina izražavaju radost što su danas prisustvovali svetom činu osvećenja manastirskog Hrama Svetog Hristifora u Mislođinu.

Foto: Promo/dvor.rs Foto: Promo/dvor.rs

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA