ĐURIĆ TVRDI: Članstvom u UNESKO, Priština želi potvrdu nezavisnosti KOSOVA!

Direktor Kancelarije za KiM kaže da deo političke elite u Prištini pokušava da falsifikuje istoriju, ali da, kako kaže, u to ne mogu da ubede nikog osim sebe samih. Pogubno je ako se takvo shvatanje nametne kao dominantno među Albancima, smatra on

  • 0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, rekao je da je politička suština članstva Kosova u UNESKO želja da se promeni istorija na Balkanu i da se dugoročno srpska kulturna baština prikaže kao albanska, a ne kao naša. Kako je rekao, Albanci žele jačanje položaja u međunarodnim organizacijama.

- Kosovo ne može da postane član UN, jer nije međunarodno priznata država, nema ni saglasnosti najviših tela UN. Hoće Kosovo na mala vrata da uvedu u jednu međunarodnu organizaciju, a mi na sve načine nastojimo to da sprečimo - kaže Đurić.

Beograd i Priština već neko vreme vode bitku oko članstva Kosovu u UNESKO-u. I jedna i druga strana ulažu diplomatske napore kako bi se u delo sprovele svoje ideje. Direktor kancelarije za Kosovo Marko Đurić kaže da tim potezom Priština želi dalju afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti.

IŠLI SMO 5. OKTOBRA U BAMBILEND I NA SLOBIN GROB: Pogledajte šta nam se dogodilo! (VIDEO) (FOTO)

Odgovarajući na pitanje kako će Srbija da spreči članstvo Kosova u Unesko, Đurić kaže da je važno da se poštuje međunarodno pravo i da se svim državama predoči šta su stvarne političke aspiracije onih koji se za to zalažu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Procedura za članstvo ide u dva koraka. Imamo izvršni savet Unesko, ako na izvršnom savetu bude doneta odluka da se na stalnoj konferenciji predloži da se izjasni o članstvu, tek tu zapravo počinje borba, jer tamo imamo 110 članica sa kojima treba razgovarati i izneti argumente i taj proces će trajati još nekoliko meseci - rekao je on.

Đurić navodi da kakav god ishod te bitke da bude, "niko ne može da nam otme ono što je naša istorija, jer u svakom od gotovo 3.000 sela na Kosovu imamo crkve iz 12. i 13 veka".

ĐILAS OTKUPIO DUGOVE DEMOKRATSKE STRANKE: Demokrate sada njemu PLAĆAJU STANARINU!

- Očekujem da sačuvamo naše nasleđe kako smo to činili i da po pitanju borbe dajemo svoj maksimum i svi to rade - kaže on.

Đurić kaže da deo političke elite u Prištini pokušava da falsifikuje istoriju, ali da, kako kaže, u to ne mogu da ubede nikog osim sebe samih. Pogubno je ako se takvo shvatanje nametne kao dominantno među Albancima, smatra Đurić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ne vidim zašto sad Priština u Briselu beži od pitanja kako da regulišemo status SPC na Kosovu. Manastiri na Kosovu su već, kao deo Srbije u Unesko. Da li možete da zamislite situaciju da oni koji su nekada rušili te svetinje, 147 manastira od 1999. godine je uništeno, sada prešli u odela političara treba da brinu o njima, tu nema ni malo iskrenosti - kaže direktor Kancelarije za KiM.

Komentarišući prištinski nacrt zakona o kulturnoj baštini, Đurić je rekao da ni u staljinizmu ni za vreme Čaušeskua država nije tvrdila da je crkva njeno vlasništvo.

- Ovo što Priština želi da uradi bi bilo anticivilizacijski i ne znam kako bi to dovelo do pomirenja, a oni kažu da to žele da postignu.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.ts / Izvor: N1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA