PRIJEM KOSOVA U UNESKO UVRŠTEN NA DNEVNI RED! Ostaje li Srbija bez DEČANA, GRAČANICE I DRUGIH SVETINJA?

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja, a u raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine

  • 97

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

"KADA SU MOGLI DA BOMBARDUJU SRBIJU, MOGU SVE DRUGO": Selaković o šansama da Kosovo bude primljeno u UNESKO!

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra. Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Foto: Twitter/@SavaJanjic Foto: Twitter/@SavaJanjic

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet Uneska navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Foto: Wikipedia/Pudelek (Marcin Szala), criminalminds.wikia.com/Mvpl Foto: Wikipedia/Pudelek (Marcin Szala), criminalminds.wikia.com/Mvpl

Zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtev su podržali i Ujedinjeni Arapski Emrati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

Prijem Kosova u Unesko podržali su i Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sloba

    12. oktobar 2015 | 13:33

    Opipavanje pulsa Srpskom narodu da vide kako cemo kao nacija da se suprotstavimo otimacima. Ovo je uvertira za sledece parcanje zemlje. Da da draga moja braco. Ako ne reagujemo mozemo zavrsiti poput kurda,ostati bez zemlje i lutati od nemila do nedraga.

  • Dexxx

    12. oktobar 2015 | 15:22

    Laz je da nas eu podrzava laz je da nas zele tamo.laz je ova kukavna vlast koja sluzi za ostvarenje poslednje etape unistavanja srbije i srba..okrenimo se napokon rusiji

  • Nikolas

    12. oktobar 2015 | 12:37

    EU NEMA ALTERNATIVU-PA TO SU GLASALI NASIH POLITICARA PRIJATELJI!!!SRBIJO OTREZNI SE -GENOCID JE U TOKU NAD SRBIMA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA