RADNA VEČERA SA TEMOM KOSOVA: Vučić sa Mustafom i Mogerini OČI U OČI u Briselu!

Tema razgovora na radnoj večeri biće dosadašnji napredak u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budući koraci u sprovođenju Briselskog sporazuma

  • 73

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Brisel, odakle stiže najava da će se šefica evropske diplomatije Federika Mogerini neformalno sastati sa Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Prema najavama iz Brisela, tema razgovora na radnoj večeri biće dosadašnji napredak u dijalogu u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i budući koraci u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Premijer Vučić je ranije danas precizirao da tema razgovora svakako ne može biti platforma u 36 tačaka za pregovaračko Poglavlje 35, koje se tiče pitanja Kosova i Metohije.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Prema njegovim rečima, ako i ide u Brisel, i to zato da ne bi ostavio prostor tumačenjima da Srbija nije spremna za razgovor, tema može biti samo nastavak razgovora sa kosovsko-metohijskim Albancima.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u petak je pozvala Vučića i Mustafu na neformalnu radnu večeru, a prema briselskim diplomatskim izvorima, za taj format se odlučila kako bi dva premijera u nešto relaksiranijoj atmosferi rešila nesuglasice u vezi nekih pitanja, od kojih je najvažnije formiranje Zajednice srpskih opština.

Premijerovo preciziranje mogućih tema tiče se činjenice da zajednička pregovaračka platforma za poglavlje 35, dokument koji je Evropska komisija izradila i dostavila predstavnicima zemalja članica, sadrži niz stavki koje prejudiciraju status Kosova i uperene su protiv srpskih nacionalnih interesa.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Pokušaji da se u pregovaračku platformu za otvaranje Poglavlja 35 ugrade odredbe kojima se unapred odredjuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova za Srbiju su lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova, ocenio je ranije premijer.

- Sam taj nacrt jednog groznog paprira lošiji je za nas od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo je gore od toga - rekao je Vučić.

On je danas poručio da, ukoliko pred Srbiju budu postavljeni nemogući uslovi čije ispunjenje bi značilo da se pogazi srpska zastava, on u tome neće učestvovati i da će tad biti vreme za izbore.

Inače, planirano je da se Vučić i Mustafa sledećeg meseca ponovo sastanu u uobičajenom, formalnom formatu briselskog dijaloga.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Justinijan 022

    13. oktobar 2015 | 13:02

    Ovo je jedna u potpunosti nepotrebna runda dijaloga sazvana od strane Evropske unije. Nas osnovni cilj po pitanju Kosova je sto hitnije formiranje ZSO kao garanta opstanka srba u juznoj srpskoj pokrajini. Tome se ocigledno protive i EU i naravno, Pristina.

  • kuvar

    13. oktobar 2015 | 10:04

    Uveren sam da mu nece biti nimalo prijatna vecera, ali morace da proguta knedku zbog Srbije

  • Asko

    13. oktobar 2015 | 10:44

    EU bi trebala biti neutralnija ako istinski želi dogovor Beograda i Prištine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA