AMBASADOR NEMAČKE TVRDI: Berlin ne traži od Srbije da prizna Kosovo!

- Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada - kaže ambasador Nemačke u Srbiji

  • 6

Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja, rekao je za B92 ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman.

EVO ŠTA SRBIJA MORA DA URADI, AKO ŽELI U EU! Ovo su zahtevi Nemačke u vezi sa Kosovom i otvaranjem poglavlja

- Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova - kaže Ditman.

Angela Merkel TRAŽI od Srbije da PRIZNA Kosovo ako želi da uđe u EU!

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je naveo da je jasno da su u nacrtu Evropske unije o njenom zajedničkom pregovaračkom stavu u vezi sa tim poglavljem formulisani međukoraci.

- Ti međukoraci se odnose na implementaciju sporazuma dogovorenih u političkom dijalogu sa Kosovom, što je potpuno u skladu sa dosadašnjim dokumentima EU i sporazumima sa Srbijom - rekao je on.

Nemački ambasador je podsetio da su u januaru 2014. godine EU i Srbija usaglasile pregovarački okvir koji je osnov za celokupni pregovarački proces Srbije sa Evropskom unijom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- U pregovaračkom okviru se ističe koliko je za napredak u pregovaračkom procesu važna implementacija Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, te nastavak procesa normalizacije. Nastavak procesa normalizacije važan je iz naše perspektive. U pregovaračkom okviru, takođe, utvrđeno je da na kraju pristupnih pregovora treba da bude pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa. Daljih uslova nema ni Evropska unije ni Nemačka - rekao je ambasador Ditman.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sibin

    14. oktobar 2015 | 14:34

    ma da,ajde bre fasisti batalite nas vise

  • ja

    14. oktobar 2015 | 15:16

    jok, baba moja trazi ! ajde ne foliraj vise !

  • Aleksa

    14. oktobar 2015 | 14:30

    Eto, u ovom poglavlju se samo traži da se poveća kontrola i da se stabilizuju odnosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA