TOMISLAV NIKOLIĆ UPOZORAVA: Ako Srbija prizna Kosovo izbio bi građanski rat! Srbe ucenjuju kao u vreme AUSTROUGARSKE

- Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM - rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je ubeđen da bi izbio građanski rat ukoliko bi Srbija priznala Kosovo! On kaže i da uslovi EU koji se postavljaju Srbiji liče na austrougarski ultimatum iz 1914. godine.

- Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM - poručio je Nikolić u razgovoru s delegacijom novinara iz Nemačke. Kako je rekao, Uniji sada ostaje da kaže da li je “ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član”.

NIKOLIĆ O USLOVLJAVANJIMA: Besmisleno je da prekinemo pregovore!

Predsednik je ocenio da smo “veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte” i rekao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju - izjavio je Nikolić, koji smatra da je znak da nas ne poštuju previše to što je premijer Aleksandar Vučić na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan novim zahtevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić naglašava da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU i da Srbija želi da učestvuje u razgovorima s Prištinom i u Briselu s EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora. A Unija može, kako je rekao, da odustane od razgovora tako što bi “ogoljeno” rekla da treba priznati nezavisnost Kosova. Brisel, prema Nikolićevim rečima, izbegava da kaže da mi treba da priznamo tu nezavisnost.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi Vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu s EU.

- Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova - kaže predsednik.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji - ocenio je Nikolić i primetio da se nemački novinari mršte na to poređenje, za koje ne bi voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova. Predsednik je podsetio da je Austrogurska, posle sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski ispektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izveštaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji. Nikolić je, pozivajući se na sudbinu Slobodana Miloševića, podsetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga posle kaznili na izborima jer je napustio KiM.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kika

    16. oktobar 2015 | 09:17

    Predsednik ima uvid u stanje u regionu, i totalno je u pravu .

  • Boža

    16. oktobar 2015 | 11:05

    U pravu je potpuno!

  • mili

    16. oktobar 2015 | 09:44

    Srbija je mnogo puta bila u teskim istorijskim polozajima i dilemama,tako i sada,ali kao i ranije niko nikada nece pristati na nezavisnost..treba nastaviti sa borbom i i dijalogom!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA