TAJNO PISMO NIKOLE TESLE: Ovako je srpski naučnik osuo paljbu po Hitleru i Nemcima zbog SRBA! (FOTO)

Streljanje dece u Šumaricama je posebno pogodilo Teslu, naročito ako se zna da je tog kobnog dana, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljano 2.4000 građana, od čega četrdesetoro dece mlađih od 15 godina, i 261 učenik srednje škole

  • 39

Veliki srpski naučnik Nikola Tesla, ostaće upamćen ne samo po velikim naučnim otkrićima kojim je zadivio i zadužio čovečanstvo, već i po osudi fašizma, iako se o tome jako malo zna. Naime, Tesla je napisao pismo i na taj način osudio fašizam, jer je bio zgranut počinjenim zločinima pre svega u Šumaricama, u Kragujevcu.

Streljanje dece u Šumaricama je posebno pogodilo Teslu, naročito ako se zna da je tog kobnog dana, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu ubijeno 2.4000 građana, od čega četrdesetoro dece mlađih od 15 godina, i 261 učenik srednje škole.

TESLI SE DIVE I U ŠPANIJI: Pogledajte kako izgleda grafit posvećen SRPSKOM VELIKANU! (FOTO)

Pismo u kome najoštrije osuđuje fašističke zločine, ako i sam Drugi svetski rat, veliki naučnik, napisao je u Njujorku, aprila 1942. godine. Na ovaj način, Tesla je želeo da skrene pažnju Amerikancima, o strahotama sukoba u tadašnjoj Jugoslaviji.

Foto: Wikipedia, Wikipedia/Dushan wideway Foto: Wikipedia, Wikipedia/Dushan wideway

Tesla je u listu "Srpski Srbobran" pod naslovom "Braći u Americi" napisao:

"Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam svetla obraz pred svetom. Ono što čine naša braća u Starom Zavičaju dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliku duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo imali su oni naši još nerazvijeni dečaci kad su pred nemačkim puškama radosno klicali: ‘Mi smo srpska deca. Pucajte!‘. Kako se mi svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji sveta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna dela.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Njujork, april 1942, vaš brat Nikola Tesla".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča-deda

    19. oktobar 2015 | 22:17

    Objavite pismo,kako je Tesla upozorio kralja shs,na opasnost od hitlera,i kako mu je predložio da ga opremi sa dvadeseti sedam tornjeva u kraljevini sa kojih bi onsposobio sve hitlerove avione-bombardere.Ovaj nije ni hteo da čuje,lov mu bio važniji,i sada kraljevi pa kraljevi.

  • Kragujevac 1941

    20. oktobar 2015 | 19:32

    U Kragujevcu je 1941. Godine pobijeno 12.000 Srba. Nemci su u Kragujevcu pobili 12.000 Srba 1941. Godine. Nemacki zlocinci su ubili 12.000 Srba u Kragujevcu 1941. Godine samo jer su bili Srbi. U Šabcu 1941. Godine su Nemci pobili 2.100 Srba tokom Drugog Svetskog Rata. U Kruševcu 1941. Godine su Nemci streljali 1.650 Srba. U Kraljevu 1941. Godine su Nemci streljali 2.255 Srba. U Nemackim bombardovanjima Beograda 1941. Godine poginulo je 10.000 Stanovnika grada Beograda. Uvek moramo da se secamo ko nam je istorijski neprijatelj a to su Nemci i Austrijanci. Srbi i Srbija nece dozvoliti istorijski revizionizam. Slava svim Srbima koji su pali za slobodu Srba i Srbije.

  • Ivana

    19. oktobar 2015 | 22:03

    Kako dirljiv tekst,tjera suze na oci.Besmrtna,istinska legenda!Ovo njegovo "otvoreno pismo" podsjeca ne samo na tu "krvavu bajku"vec i na mnoge nase stradalnike i nesrecnike kroz vijekove ,drugi sv.rat,nesrecni rat devedesetih gdje se krvava bajka ponavljala mnogoj neduznoj djecici :(,pa do nevinog andjele Milice Rakic.Niko ne moze da istinski i duboko pomjeri nasu svijest i bica kao tragicna sudbina neduznih decijih stvorenja kojima su krvnici i neljudi nasilno zatvarali knjige zivota,od pamtivjeka do danasnjice,na nasu bezgranicnu zalost.Kada najgenijalniji ljudski um poput Nikole Tesle i to sudeci po datumu izlivanja ove intimne ispovijesti,pred sami kraj svog zivota,napise ovako nesto,jednostavnim,a odabranim jezikom,objedinjujuci svu nasu univerzalnu tugu za neduznim ,nevinim zivotima onda to ima veliku tezinu i podstice nas da ne zaboravimo sustinu njegovih reci i bolnu istinu izrecenu u njima.Ne smijemo da zaboravimo,ne zelimo,nevine zrtve su najvece blago jednog naroda i sve dok budemo cuvali sjecanje na njih ,cuvamo i sami sebe,opstajemo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA