DAČIĆ O KOSOVU: Šta god da Unesko odluči neće biti SMAK SVETA!

- Odluku o predlogu za prijem Kosova u Unesko, kakva god da bude, ne treba shvatati kao smak sveta, već je važno ne pristatajati ni na kakve nelegalne radnje - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 15

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da država nikada neće uraditi nešto što bi išlo van statusne neutralnosti Kosova, a povodom izjave predsednika SANU ocenio da je realnost takva da ni Srbija nema puni suverenitet na delu svoje teritorije, kao što nemaju ni prištinske vlasti.

Komentarišući izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića, da je realnost da Kosovo nije de fakto niti de jure u našim rukama, Dačić je upitao šta je to realnost i odgovorio da je realnost takva da ni Srbija nema pun suverenitet na delu svoje teritorije, kao što nemaju ni prištinske vlasti.

ANGELA MERKEL, VUČIĆ, EU! Evo koga Srbi VOLE i kome VERUJU

- Oni koji hoće da budu država nemaju pun suverenitet nad onim što misle da jeste njihova država. Tači teško da može da ode u Severnu Mitrovicu - ukazao je Dačić gostujući na RTS.

On je rekao da je Srbiji u interesu, poštujući takvu situaciju, da proba da dođe do trajnog rešenja.

Foto: RTS Foto: RTS

- Oni ne žele trajno rešenje, jer smatraju da je ovo rešenje trajno - rekao je Dačić i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Odluku o predlogu za prijem Kosova u Unesko, kakva god da bude, ne treba shvatati kao smak sveta, već je važno ne pristatajati ni na kakve nelegalne radnje, izjavio je Dačić.

DAN D ZA SRBIJU I KOSOVO! Unesko glasa - Hoće li SRPSKE SVETINJE pasti u ruke Albanaca? #NoKosovoUnesco

Na obrazloženje predloga za članstvo Kosova u Unesko, u kojem se kao glavni razlog ističe da je to neophodno zbog zaštite kulturno-istorijske baštine na toj teritoriji, Dačić je istakao da je to za Srbiju apsolutno neprihvatljiv argument, jer Kosovo nema status države, ali i zato što ni do sada Ujedinjene nacije nisu štitile srpske crkve i manastire.

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

- Falsifikovanje istorije i brisanje srpskog prisustva na tom području je jedan deo priče, dok je drugi da se time približavaju svom zaokruživanju državnosti, članstvom u Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama. To je za njih značajniji deo, jer misle da su posao već završili, s obzirom na to da ne žele da razgovaraju o trajnom rešenju - rekao je Dačić.

Ukoliko predlog na današnjoj sednici Izvršnog saveta Uneska bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska koja odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica, od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije. Generalna konferencija Uneska biće održana od 3. do 18. novembra.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    21. oktobar 2015 | 09:45

    Ovim je sve rekao.

  • Sonja

    21. oktobar 2015 | 10:48

    Kosovo vise nije deo Srbije i ove navodne borbe su samo skretanje paznje sa aktuelnih problema.

  • momazver

    21. oktobar 2015 | 09:29

    Ko razume - shvatiće!A ko ne - ni neće!Elem,hteli ili ne, graničićemo sa Makedonijom, Bugarskom,Rumunijom, Madjarskom, Hrvatskom, BiH,Crnom Gorom i Kosovom.Smak neće,al*Biće skoro propast sveta.*

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA