DEVENPORT: Izveštaj o napretku Srbije u EU narednih dana

- Očekujemo strategiju proširenja zajedno sa pojedinačnim izveštajima o napretku država, čije je objavljivanje bilo odloženo zbog sastanaka EU na visokom nivou posvećenih izbegličkoj krizi - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji

  • 0

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da će u narednim danima biti objavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU i da u njemu ne treba očekivati iznenađenja.

- Očekujemo strategiju proširenja zajedno sa pojedinačnim izveštajima o napretku država, čije je objavljivanje bilo odloženo zbog sastanaka EU na visokom nivou posvećenih izbegličkoj krizi. Ne mogu da kažem kog datuma će to biti objavljeno, ali svakako u veoma bliskoj budućnosti. Izveštaj o Srbiji biće veoma detaljna analiza napretka i mislim da u njemu neće biti iznenađenja -  rekao je Devenport novinarima pred otvorenu debatu "Napredak Srbije ka EU", koja je održana u Institutu za evropske studije.

MIŠČEVIĆ: U petak pišemo pregovoračke pozicije za poglavlja 23 i 24

On je tokom debate naveo da je Srbija napravila strateški izbor započinjanjem procesa evrointegracija i da je veoma važno da se u srpskom društvu vodi otvorena i aktivna rasprava o članstvu, koja će uključiti i one koji su protiv i one koji su za pristupanje zemlje EU.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Devenport je istakao da postoji posvećenost EU proširenju na zapadni Balkan, uprkos tome što EU trenutno prolazi kroz krizu izazvanu masovnim prilivom izbeglica sa Bliskog istoka. Šef delegacije EU u Srbiji ocenio je da je Evropa sporo reagovala na ovu krizu, jer EU ima zajedničku politiku prema migrantima, ali je nije sprovodila.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA