POČINJE ODLUČUJUĆE ZASEDANJE: Srbijom se ori NE Kosovo u UNESKO! (FOTO)

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova može se očekivati oko 9. novembra, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije i izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju

  • 8

U Parizu danas počinje višednevno zasedanje Generalne konferencije Uneska, na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana preporuka Izvršnog saveta za prijem Kosova u tu organizaciju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji će 4. novembra učestvovati u debati o generalnoj politici Uneska, najavio je da bi glasanje o predlogu za članstvo Kosova moglo očekivati oko 9. novembra i izrazio optimizam da će rezultat glasanja biti povoljan za Srbiju.

- Borićemo se do kraja. To je stav Vlade Srbije, premijera i predsednika. Mi nemamo ništa preče od toga - istakao je on, dodavši da će to biti velika borba sa neizvesnim ishodom.

MOŽEMO DA PREDUZMEMO NEŠTO PO PITANJU KOSOVA: Poruke predsednika Srbije uoči Generalne konferencije Uneska! (VIDEO)

Dačić je podsetio da su među članicama mnoge zemlje koje su male i udaljene, ali čiji se glas računa.

- Danonoćno razgovaramo sa svima. Ubeđen sam da to neće biti onako lako za Kosovo kao što oni misle i to će mi biti najmilije od svega - zaključio je šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Dačić je najavio da će 4. novembra učestvovati na generalnoj debati Uneska nakon koje će se znati ko ima pravo glasa i kada će tačno biti održano glasanje o predlogu za članstvo Kosova.

Izvršni savet Uneska podržao je 21. oktobra zahtev Albanije i Generalnoj konferenciji preporučio prijem Kosova, ali je način odlučivanja u Generalnoj konferenciji drugačiji.

SRPSKI IGUMAN PREKLINJE SVET! Odložite glasanje o prijemu Kosova u UNESKO! (VIDEO) #NoKosovoUnesco

Izvršni savet ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom. Od 58 članica, 32 su priznale priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u Unesko, dok 14 je bilo protiv, koliko je bilo i uzdržanih čiji se glasovi ne računaju.

Za razliku od toga, Generalna konferencija ima 195 država, od kojih su 111 priznale Kosovo, a 84 nisu, dok se o predlogu odlučuje dvotrećinskom većinom.

Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska Printskrin: Youtube/Eparhija Rasko-prizrenska

Generalna konferencija se sastaje svake dve godine kako bi utvridla politiku i glavne pravca razvoja Uneska. Njena dužnost je da utvrdi programe i budžet, izabere članove Izvršnog odbora i svake četiri godine Generalnog direktora Uneska.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO): Pogledajte film koji će Srbija poslati svim članicama UNESKA!

Generalna konferencija Uneska će eventualni prijemu Kosova u tu organizaciju razmatrati u trenutku kada Priština opstruiše Briselski sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, potpisan u Briselu još krajem avgusta.

Priština je nakon dva meseca od potpisivanja Briselskog sporazuma odlučila da taj sporazum dostavi Ustavnom sudu na ocenu, a kosovski premijer Isa Mustafa je najavio da sporazum neće biti primenjen ukoliko Ustavni sud oceni da je on u suprotnosti sa kosovskim zakonima i Ustavom.

Foto: Aleksandar Stojanović, Foto: Aleksandar Stojanović,

Mustafa je opoziciji, koja se protivi prihvatanju tog sporazuma, poručio da vlada uvek može da suspenduje ZSO a njene pripadnike da hapsi ukoliko se ne budu ponašali u skladu sa Ustavom i zakonima.

Ustavni sud ima rok od 60 dana da se izjasni o Briselskom sporazumu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rio

    3. novembar 2015 | 11:38

    Podrska Srbiji od moje malenkosti! Ima mnogo neslaganja izmedu Hrvata i Srba,budimo realni i netrpeljivosti...ali to ne mijenja cinjenicu da ste zakinuti,dr rijecima "oteli" vam Albanci dio zemlje uz "blagoslov Yankeea"! Koji crno Unesco???

  • Anonimka

    3. novembar 2015 | 10:30

    Dokle ce siptari da da se prave ludi a misle da su pametni ne Unesko

  • ivan s

    3. novembar 2015 | 11:22

    Od preambule, preko majica s natpisom "Kosovo je Srbija", dođoste do transparenata "NoKosovoUnesco". Sledeće je verovatno "NoKosovoUN", pa da polako pređemo na majice "Vojvodina je Srbija - kao". Kosovo nije Srbija i mogu sa velikom sigurnošću da kažem da to uskoro ni Vojvodina neće biti, jer bolje od pašaluka ni zaslužili niste. Uvedite obaveznu veronauku u škole, možda vas to umiri...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA