VUČIĆ I MINISTRI STIGLI U SARAJEVO: Sutra prva zajednička sednica sa Savetom ministara BiH (FOTO)

Teme sednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla između od 110kW između Bratunca i Ljubovije

  • 36

Članovi vlade, predvođeni premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, stigli su u Sarajevo, gde će sutra biti održana prva zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

VUČIĆ: Oni koji su me u Srebrenici gađali kamenjem, dočekaće me aplauzima

Srpsku delegaciju na sarajevskom aerodromu dočekali su ministri Mirko Šarović, Adil Osmanović, Josip Grubeša i Slavko Matanović, nakon čega će biti održana radna večera, čiji domaćin će biti predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Bosanska strana je najavila potpisivanje četiri protokola, prvi koji se tiče nestalih osoba, zatim u oblasti telekomunikacija, zaštite kulturno-istorijskog nasleđa, kao i u oblasti zaštite životne sredine, odnosno upravljanja čvrstim otpadom u slivu reke Drine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Teme sednice biće i izgradnja pruge Beograd-Sarajevo, puta BiH-Šabac-Novi Sad i postavljanje kabla između od 110kW između Bratunca i Ljubovije.

Predsedavajući Saveta ministara BiH je najavio da će na dnevnom redu biti i pitanje naknade za poplavljena područja za četiri opštine na strani BiH, povećanje spoljnotrgovinskog obima, uklanjanje svih postojećih carinskih barijera, daljnja liberalizacija i sloboda kretanja roba, ljudi i kapitala.

Zvizdić je poručio da će sednica imati izuzetno veliki značaj i uticaj na razvoj daljnjih odnosa, te da će Vučić i njegov kabinet biće dočekani sa svim počastima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsedavajući Saveta ministara BiH je rekao da je predstojeća sednica vlažna i u institucionalnom, ali svakako i u simboličnom smislu.

Zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH je veoma važna jer je važno poslati dobru poruku, izjavio je ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić i istakao da će to biti najznačajniji događaj u regionu, koji će običnom čoveku mnogo značiti.

- Nakon toga bismo mogli da krenemo u realizaciju projekata i zatvaranje otvorenih pitanja kao što su traženje nestalih, pitanje granice, sukcesije, državne imovine i imovine preduzeća i građana i stare devizne štednje - rekao je Mirkić uoči sutrašnje sednice.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Sarajevu je ranije saopšteno da je Direkcija za koordinaciju policijskih tela u BiH preduzela sve mere u cilju kreiranja sigurnosnog ambijenta da poseta delegacije Srbije, na čelu sa premijerom Vučićem, protekne na najbezbjedniji način.

Zajednička sednica dveju vlada trebalo je da bude održana još 2013. Ovu sednicu premijer Vučić i predsedavajući Saveta ministara Zvizdić dogovorili su pre mesec dana na skupu u Strazburu.

Premijer Vučić je uoči puta u Sarajevo izjavio da je Srbiji regionalna stabilnost veoma važna i da će Beograd učiniti sve da ona bude očuvana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    3. novembar 2015 | 20:10

    Neka ih sreca prati i da sve prodje kako treba sa uspehom i dobrom saradnjom

  • dule

    3. novembar 2015 | 20:59

    Lepa vest i slika, treba da i oni ispostuju nas, kao sto smo mi njih

  • sreten

    3. novembar 2015 | 19:04

    Ajde pa neka bude uspesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA