KURC: Srbija je regionalni stub stabilnosti i založiću se za otvaranje poglavlja sa EU

- Ono što je srpska vlada za kratko vreme postigla u oblasti ekonomskih reformi i makroekonomske stabilizacije je izvanredno. Takođe su pozitivni uloga Srbije kao regionalnog stuba stabilnosti i srpska inicijativa za poboljšanje regionalne saradnje - rekao je austrijski šef diplomatije

  • 5

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, čestittao je danas nakon predstavljenog izveštaja o napretku Evropske komisije premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i građanima Srbije na izuzetno pozitivnoj oceni Brisela i najavio da će se založiti za otvaranje prvih poglavlja.

- Ono što je srpska vlada za kratko vreme postigla u oblasti ekonomskih reformi i makroekonomske stabilizacije je izvanredno. Takođe su pozitivni uloga Srbije kao regionalnog stuba stabilnosti i srpska inicijativa za poboljšanje regionalne saradnje - istakao je Kurc.

SRBIJA SPROVODI AMBICIOZNE REFORME: Evo šta još piše u izveštaju Evropske komisije

On je naglasio da u to spada i to što je na bečkom samitu o zapadnom Balkanu pokrenuta regionalna omladinska razmena, kao i pojačana politička i ekonomska saradnja sa susedima, kao što su Bosna i Hercegovina i Albanija. I u dijalogu sa Prištinom, konstatuje Kurc, postignut je ove godine jasan napredak. Pozitivno je, kako je podvukao, i konstruktivno ophođenje Srbije sa masovnim talasom izbeglica.

- Srbija je time više nego zaslužila dalji korak u pristupnom pocesu. Vreme je za otvaranje prvih poglavlja. Založiću se lično da do toga narednih nedelje stvarno i dođe - poručio je Kurc.

Pozitivna ocena je, prema njegovim rečima, i jasan nalog da se nastavi reformski proces i, od premijera Vučića započeti, kurs približavanja EU i regionalnog pomirenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    10. novembar 2015 | 15:34

    Lepo,a ovamo glasaju da Kosovo udje u UNESKO

  • misirac

    10. novembar 2015 | 17:14

    Čovek je pokazao više puta da nam je prijatelj ili bar prijateljski nastrojen. Dobro ga je imati. Biće nam s Kurzem mnogo lakše u evropskom parlamentu.

  • Atila

    10. novembar 2015 | 20:48

    Velika hvala gospodinu Kurcu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA