MIHAJLOVIĆ: Cilj je uključiti ROME u politički život Srbije! (FOTO)

- U narednom periodu posebno ćemo voditi računa da mlade Romkinje u Srbiji završe školu i postanu deo šireg društvenog sistema zemlje, jer su žene važan razvojni potencijal svake države - rekla je potpredsednica Vlade Srbije

  • 1

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrasrukture Zorana Mihajlović, rekla je da je obrazovanje Roma i Romkinja ključ rešavanja svih problema sa kojima se pripadnici ove nacionalne zajednice suočavaju.

- Naš cilj je da pripadnike romske zajednice uključimo ne samo u obrazovanje, već i u politički život zemlje i na pozicije gde se upravlja i odlučuje - izjavila je Mihajlović na konferenciji „Sistemi podrške za unapređenje obrazovanja Roma i Romkinja“.

100 ODSTO ROMA NE RADI. NARAVNO, IMA IZUZETAKA: Intervju sa OSMANOM BALIĆEM, romskim intelektualcem i borcem za ljudska prava! (FOTO) (VIDEO)

Mihajlović, koja je imenovana da koordinira rad državnih organa i nevladinog sektora u vezi sa unapređenjem položaja Roma, podsetila je da je obrazovanje majki jedan od najznačajnijih faktora koji utiče na razvoj i budućnost dece.

Foto: Promo Foto: Promo

- U narednom periodu posebno ćemo voditi računa da mlade Romkinje u Srbiji završe školu i postanu deo šireg društvenog sistema zemlje, jer su žene važan razvojni potencijal svake države - rekla je Mihajlović.

INKLUZIJA ROMA: U predškolske ustanove upisano 1.300 mališana!

Mihajlović je, takođe, podsetila da je za državu neprihvatljivo da manje od 1% romske populacije ima više i visoko obrazovanje i da je jedan od prioriteta na kome se mora sistemski raditi unapređenje obrazovanja Roma i naročito Romkinja.

Foto: Promo Foto: Promo

Mihajlović je predstavila Zorana Tairovića, savetnika za inkluziju Roma, koji je prvi pripadnik romske zajednice koji će se u Vladi baviti pitanjima Roma u Srbiji. On će u narednih 10 dana formirati tim koji će činiti troje pripadnika i pripadnica romske zajednice, kako bi zajedno radili na unapređenju položaja Roma u zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ''''''''

    12. novembar 2015 | 13:42

    Rad Vlade ce biti josh uspesniji,sa ukljucivanjem Roma . Mislim da ce to biti najbolja serija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA