VUČEVIĆ O VUČIĆEVOJ VLADI: Evo šta je prvi čovek Novog Sada rekao o radu premijera

Gradonačelnik novog Sada je rekao da mu nije jasno grčevito stezanje vlasti Bojana Pajtića, s obzirom da je DS već 16 godina na vlasti u Vojvodini

  • 53

Član Predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u intervjuu za nedeljnik Pečat govori o evropskim integracijama, odnosima sa Rusijom, Zapadom, Kosovu i Metohiji, odnosima sa susedima, ali i o medijskih optužbi za korupciju i odgovora da je reč o pokušajima da se destabilizuje Srbija... Telegraf.rs prenosi ovaj razgovor sa prvim čovekom Novog Sada.

Na koje je to strane službe premijer Aleksandar Vučić, mislio kada je ovih dana rekao da im se zamerio zato što štiti slobodu i nezavisnost Srbije?

VUČEVIĆ PORUČIO INŽINJERIJI VOJSKE SRBIJE: Ponosni smo na vaš rod i pomoć građanima

- To je ipak pitanje za premijera Vučića.

Da li su ove zamerke izazvane (i) nedavnom posetom Rusiji, s obzirom na to da naši EU partneri od nas traže da uvedemo sankcije Rusiji, dok mi s njom još i produbljujemo saradnju, čak i vojnu? Kako naši zapadni partneri gledaju na to, i, što je važnije, menja li Srbija svoj kurs?

Foto: Promo Foto: Promo

- Ne mislim da Srbija menja svoj kurs. Srbija ima svoj pravac, što znači da želi da postane članica EU, ali da zadrži svoje odnose i sa Rusijom, i sa Sjedinjenim Državama, i sa Kinom i drugim zemljama. Svestan sam da se u medijima stalno pokušava omalovažiti takav vid političkog delovanja, često i kroz ciničan vid kritike, ali dosadašnji rezultati pokazuju da je to moguće. Vlada koju vodi premijer Aleksandar Vučić je, za kratko vreme, uspela u tome da naša zemlja bude međunarodno poštovana, finansijski stabilna, sve bolje mesto za ulaganje kapitala, da bude sve bolje mesto za život, što nam je osnovni cilj.

Vučević prisustvovao otvaranju novog svratišta za decu ulice u Novom Sadu

Foto: Promo Foto: Promo

Srbija je oduvek imala visok nivo odnosa sa Ruskom Federacijom, i nema razloga da bilo šta kvari. Zašto bismo izgubili koristi koje imamo u ekonomskoj, privrednoj, pa i bezbednosnoj saradnji s Rusijom?

VUČEVIĆ I AJGNER: Novi Sad ima razvijene i čvrste veze sa Austrijom

- Srbija treba da vodi politiku koja je u interesu naših građana, a ne u interesu drugih centara moći. Srbiji je potrebno da izgradi sebe tako da se o Srbiji odlučuje u Srbiji, imajući, naravno, u vidu činjenicu da je Srbija mala zemlja, u odnosu na raspored snaga na globalnom nivou. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je, u kontekstu naših EU integracija, primetio, inače sasvim ispravno, da će EU od nas zahtevati ukidanje sporazuma o bescarinskom izvozu robe u Rusiju.

Foto: Promo Foto: Promo

Kako pomiriti naš put u EU sa očuvanjem dobrih odnosa sa Rusijom?

- Dokle god Srbija nije u EU, pretpostavljam da je moguće održati sadašnji nivo međudržavne saradnje Srbije i Rusije. To je nedavno rekao i ministar Rasim Ljajić. Dok smo u ovakvom statusu, statusu pregovarača, ne vidim zašto bi Srbija sebi izbila neke privredne koristi. Nadam se da nećemo remetiti te poslovne odnose sa Rusijom; štaviše, mislim da tek treba da iskoristimo sav potencijal, iutom smislu bih se pre nama zamerio. Stalno pričamo da možemo da izvozimo, da snabdevamo rusko tržište, a pritom za to uopšte nismo pripremljeni u dovolnoj meri, inertni smo, vrlo malo radimo na realizaciji... Naravno, ne treba zaboraviti da najveću trgovinsku razmenu imamo sa zemljama EU Na pragu smo dolaska još nekoliko investitora iz SAD, odlično poslujemo s Kinom. Srbija treba da sarađuje sa svim partnerima. I to nije nikakvo promiskuitetno ponašanje Srbije, to je ponašanje Srbije u sopstvenom interesu. Srbija mora da izvuče maksimum iz svih bilateralnih odnosa koje ima. I to je zadatak Vlade Srbije. I ona ga apsolutno uspešno ispunjava.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Osim raskida ekonomskih odnosa s Rusijom koje će naše EU integracije od nas kad-tad zahtevati, postoji ozbiljna opasnost i da će se tokom ovih integracija od Srbije zatražiti da se na neki način saglasi sa ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije. Kako ćemo odgovoriti?

- To je zapravo najbolji dokaz da je Srbija prisutna na Kosovu, i da mi jesmo u procesu odlučivanja svega što će se dešavati naKiM. Što se vašeg pitanja tiče pa nismo dali saglasnost ni za ulazak Kosova u Unesko, i borili smo se protiv tog ulaska, i izborili se za to.

Bude li nam, ipak, ovakav zahtev isporučen, uz pretnju da će naše EU integracije biti zaustavljene ako odbijemo, koji je naš odgovor?

- Taj odgovor će možda zahtevati i izjašnjavanje naroda. Ne mislim samo kroz referendum nego verovatno i kroz izbore. Intimno ne bih želeo da učinimo bilo šta što bi značilo odricanje od naše istorije i naše kulture, niti da ugrozimo nacionalnu bezbednost. S druge strane, naša nacionalna bezbednost podrazumeva i da građani redovno primaju plate, i da nam raste standard. To svi građani očekuju, uklučujući i one koji smatraju da nema nikakvih pregovora oko KiM.

Foto: Promo Foto: Promo

Primećujete li podgrevanje secesionističkih tendencija u Vojvodini, postoji li tu neka koordinacija?

- Ove pojave su sve učestalije kako se približavaju izbori, naročito oni pokrajinski. Postoji korpus političkih organizacija koje nemaju šta drugo da pričaju osim da zaoštravaju tu retoriku. A postoje i srpske nacionalističke organizacije kojima odgovara ta retorika, jer jedni dru g e p othranjuju. I jedni i drugi pokušavaju da mobilišu svoje biračko telo. Kako se izborna kampanja bude približavala, tih će pokušaj a biti sve više, ne bi li dobili neku prepoznatljivost među biračima. Posebno je interesantno što među tim organizacijama ima i onih koje ne mogu da okupe više od 100 ili 200 ljudi, a dobijaju neverovatan medijski prostor za svoje aktivnosti. Opasnija je, međutim, Demokratska stranka, naročito u Vojvodini, koja pokazuje slične antidržavne tendencije, ali u lepšem, prihvatljivijem pakovanju. Pritom su oni, sve skrivajući se iza navodne borbe za zaštitu Vojvodine, Vojvodinu potpuno kriminalizovali...

Foto: Promo Foto: Promo

To tvrdite već godinama, kada će se to konačno i dokazati?

- Zato su nam izbori i bitni, zbog političke odgovornosti za stanje u kome se Vojvodina nalazi.

Ali ne govorimo samo o političkoj odgovornosti, spomenuli ste i kriminalnu. Kada će državni organi najzad istražiti ove zloupotrebe?

- Nekoliko ozbiljnih procesa je pokrenuto. Ali to je pre svega pitanje za policiju i tužilaštvo, o tome ne mogu da govorim ni kao gradonačelnik Novog Sada, ni kao član Predsedništva SNS-a, iako me to građani pitaju gde god da odem.

Foto: Promo Foto: Promo

Na pitanje o lokalnim izborima, Vučević je rekao da mu nije jasno grčevito stezanje vlasti Bojana Pajtića, s obzirom da je DS već 16 godina na vlasti u Vojvodini.

- Šta on još može da pokaže za dva ili tri meseca, što već nije pokazao za poslednjih 12 godina? Potpuno je iracionalno ovo što oni sada rade, mada mislim da tu ima i straha od izbornih rezultata, i od ispitivanja rezultata njihovog rada. Govorim o sprezi vlasti, kriminala i korupcije, koja je najduže potrajala baš u Vojvodini. Voleo bih da smo promene u Vojvodini sproveli brže, ali istovremeno mi je drago što nismo učinili ništa što bi moglo da bude ocenjeno kao nedemokratsko ili nemoralno.

(Telegraf.rs / Izvor: Pečat)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. novembar 2015 | 15:39

    Vreme je da DS ode sa vlasti i pusti pametne ljude da upravljaju Vojvodinom

  • Maksa

    13. novembar 2015 | 15:36

    Slazem se da je interes naroda na prvom mestu i zato mislim da je kljucno raditi po uzoru na republicku vlast, jedino tako se moze postici celina u kvalitetu rada

  • Lav

    13. novembar 2015 | 15:35

    16 godina Pajtic unistava Vojvodinu tome mora da se stane na put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA