BRŽE DO LEGALIZACIJE: Evo koliko novca će biti potrebno za objekat od 100 kvadrata

- Cilj tog zakona je da se konačno reši problem nelegalno izgrađenih objekata i da se što više njih vrati u zakonske tokove - izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture

  • 0

Skupštinski odbor za infrastrukturu usvojio je danas Predlog zakona o ozakonjenju objekata, kojim je planirano da se što veći broj, od ukupno 1,5 milion objekata koji su nelegalno izgrađeni, uvede u zakonske tokove.

Cilj tog zakona je da se konačno reši problem nelegalno izgrađenih objekata i da se što više njih vrati u zakonske tokove, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović na sednici tog odbora.

Ona je rekla da će po ozakonjenju, nadležni državni organi te objekte upisati u katastar nepokretnosti, umesto da se, kao do sada, to ostavlja kao mogućnost vlasnicima stambenih objekata.

NOVI ZAKON O LEGALIZACIJI PORODIČNIH OBJEKATA: Za 100 kvadrata biće potrebno 5.000 dinara

Damnjanović je istakla da će vlasnici stambenih objekata do 100 metara kvadratnih plaćati naknadu za ozakonjenje od 5.000 dinara, a da će ti iznosi biti višestruko veći za objekte namenjene komercijalnoj upotrebi.

Umesto upotrebnih i građevinskih dozvola, kao što je bio slučaj do sada, za te objekte će biti izdavano rešenje o ozakonjenju, kazala je ona i navela da će popis tih nezakonito izgrađenih objekata vršiti građevinski inspektori iz lokalnih samouprava, koji će imati godinu dana od stupanja zakona na snagu da taj posao završe.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ostavljena je i mogućnost, kako je rekla, da se formiraju posebna radna tela pri lokalnim samoupravama koja će se, uz inspektore, baviti tim poslom.

ZORANA OTKRILA NOVU CENU LEGALIZACIJE: Evo kako ćemo da LEGALIZUJEMO kuće i stanove!

Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije usvojio je i Predlog izmena i dopuna zakona o državnom premeru i katastru, a najavljeno je da će biti nabavljen i moderniji softver uređaji za ubrazanje rada katastra nepokretnosti.

Usvojen je i Predlog zakona o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana, zadužbina i fondacija, kao i Predloga zakona o trgovačkom brodarstvu, kojim će prvi put posle 40 godina biti regulisana ta oblast.

Zakonom o trgovačkom brodarstvu biće, kako je rečeno, povećana konkurencija na tržištu i definisani uslovi za dobijanje licenci za unutrašnju plovidbu uz obavezno polaganje stručnog ispita vozača.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Predlogom zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu usvojeno je da se njihovo dnevno radno vreme poveća sa 12 na 14 sati bez, kako je rečeno, ugrožnjavanja bezbednosti u saobraćaju.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko reke Drine sa pratećim objektima na lokaciji Ljubovija-Bratunac.

Odbor je usvojio i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o izmenama i dopunama Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Švajcarskog Federalnog Saveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA