CENIM TITA I NJEGOVU POLITIKU: Borislav Stefanović otkriva zašto mu se u DS-u smeju!

- Ne možeš biti dobar lider ako vodiš stranku koja je strukturno povezana koristoljubljem, nameštanjem ko će biti na kom mestu, daj samo da pređemo cenzus, da budemo ponovo poslanici i da možemo da putujemo po Evropi. To je suština politike vrha DS-a. Tu nema ideje. Ja kada iznesem ideju, onda me ismejavaju - kaže funkcioner DS-a

  • 35

Jedan od potpredsednika Demokratske stranke i poslanik u Skupštini Srbije Borislav Stefanović, u intervjuu za Nedeljnik govori o svojim političkim ciljevima, ali i tome šta za njega predstavljaju Josip Broz Tito i Draža Mihailović. Stefanović, kako piše Nedeljnik je na izlaznim vratima DS-a, toga je i sam svestan, ali daleko od toga da će biti prvi potpredsednik koji je napustio Krunsku.

- Nisam titoista - kaže Stefanović.

BORKO STEFANOVIĆ: Vodeći ljudi DEMOKRATA pod hitno da napuste DS!

- Cenim Tita i njegovu politiku i mislim da je bio jedan od najvećih srpskih vladara, ali osuđujem autoritarni socijalizam, Goli otok i progon onih koji su bili nevini. Zato ne mogu da kažem da sam titoista, jer da jesam, onda bih bio za sve elemente tog sistema vladanja. Ali ako me pitate da li više volim Tita i njegov period od Miloševića, onda - da, mnogo više. Ako me pitate da li više volim Tita u odnosu na Vučića - da. Uz ogradu da ne bih voleo da živim u jednopartijskom sistemu i u zemlji u kojoj postoji Goli otok i streljanje nevinih ljudi, kao što se dešavalo posle oslobođenja.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Stefanović kaže da je premijer Aleksandar Vučić počeo da govori dve stvari koje su po definiciji najbliže onome što se naziva diktaturom.

NOVI RASKOL U DS-u? Borko Stefanović SMENJEN sa mesta šefa poslaničke grupe DEMOKRATA!

- Poistovećivanje države sa vođom, gde govori 'kada ruše mene, ruše Srbiju'. Drugo je da o svakom problemu koji se javi - progon neistomišljenika, ukidanje emisija - on govori kao o incidentnim situacijama, za koje kaže da će činiti sve da se takve situacije eliminišu da bi se to pojavilo u izveštaju Evropske komisije. To je takođe odlika diktature - da se svaki problem posmatra kao izolovana pojava - rekao je Stefanović za Nedeljnik.

On je govoro i o suđenju Draži Mihailoviću, i kazao da ne bi imao problem da ga brani na sudu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- U onom momentu kada čoveku koji je suštinski tragična figura omogućite suđenje, onda mu barem omogućite suđenje sa minimalnim uslovima, a ne da dan-danas u osiromašenoj Srbiji vodimo polemike da li je Draža dobio zapisnik ili nije. Složićete se da je to tercijarno pitanje za naš razvoj. Kao što je tercijarna podela na partizane i četnike - primetio je Stefanović.

Stefanović je dao i svoje viđenje Bojana Pajtića.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ne možeš biti dobar lider ako vodiš stranku koja je strukturno povezana koristoljubljem, nameštanjem ko će biti na kom mestu, daj samo da pređemo cenzus, da budemo ponovo poslanici i da možemo da putujemo po Evropi. To je suština politike vrha DS-a. Tu nema ideje. Ja kada iznesem ideju, onda me ismejavaju. Kažu - to je populizam, to je demagogija. Šalju mi Đinđićevu sliku sa skinutom petokrakom sa Skupštine Beograda. Šta to znači? Da sam nepravoveran? Onda vi niste demokrate", rekao je, između ostalog, Stefanović, i podvukao da je njegov politički cilj da posle duge i teške demokratske borbe pruži ruku Vučiću.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA