VUČIĆ U POSETI KINI: Velika Kina je maloj Srbiji PRAVI PRIJATELJ!

- Mi smo mala zemlja, a dobili smo poziv za bilateralnu posetu. Velika Kina je maloj Srbiji uputila takav poziv i zahvalan sam na tome - kaže premijer Srbije

  • 69

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi od danas, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga, u zvaničnoj poseti Kini, a učestvovaće na 4. samitu šefova država i vlada Kine i Centralne i Istočne Evrope.

Srpsku delegaciju u Kini očekuju brojni sastanci i razgovori, pre svega, o ekonomiji. Kako je izjavio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei, premijer Vučić će boraviti u Kini od 23. do 28. novembra, a Samit će biti održan 24. i 25. novembra u gradu Sudžou.

Eknomista Mlađen Kovačević ističe za „Alo!“ da je poseta Kini izuzetno značajna za Srbiju.

- Oni pokazuju interes za Železaru Smederevo. Sa druge strane, Kina ima ogromne devizne rezerve i verujem da imaju interes da ulažu u neka naša preduzeća - kaže on, ističući da je to zemlja sa velikom stopom rasta BDP-a i uvoza.

- Izuzeztno je važno da se uradi sve, sa naše strane, da se ta saradnja realizuje - zaključuje Kovačević.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

Značaj posete Kini ističe i analitičar Dragomir Anđelković, koji za „Alo!“ navodi da je sama poseta relativno male zemlje velesili kao što je Kina od izuzetnog značaja.

- Ovo je prvorazredna prilika za Srbiju, pogotovo sa ekonomskog aspekta. Ova poseta po značaju može da se poredi sa posetom Moskvi, čak je možda i značajnija kada je u pitanju ekonomska sfera - kaže Anđelković, ističući da je poseta Rusiji bila značajna u vojnoj i političkoj sferi, a poseta Kini u ekonomskoj.

- Tamo ću imati ugovorene sastanke sa najmanje sedam predsednika vlada iz regiona, što je za nas značajno - kazao je on i naveo da je drugi razlog to što očekuje da će delegacija Srbije potpisati veoma važne sporazume sa Kinom, pre svega, u oblasti infrastrukture.

Foto: Tanjug/Vlade Republike Srbije Foto: Tanjug/Vlade Republike Srbije

Vučić je kazao i da se nada da će, prvi put, dovesti kineske kompanije iz hemijskog kompleksa u Srbiju. Prema njegovim rečima, razlog je i „čast što je velika Kina maloj zemlji Srbiji uputila poziv za bilateralnu posetu“.

- Mi smo mala zemlja, a dobili smo poziv za bilateralnu posetu. Velika Kina je maloj Srbiji uputila takav poziv i zahvalan sam na tome - istakao je Vučić.

Kineski premijer boravio je u Beogradu u decembru 2014, bila je to prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina. Kao gest posebnog uvažavanja predsedniku kineske vlade uručena je Povelja počasnog građanina Beograda. Kina je, prema sporazumu koji su ranije potpisali predsednici dve zemlje, strateški partner Srbije, pri čemu ekonomska saradnja dobija sve širi značaj. Zvanični Peking ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a nedavno je bio i protiv članstva Kosova u Unesku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadja

    23. novembar 2015 | 17:31

    Mnogi se nalaze u redu za saradnju sa Kinom. Dobro je imati prijateljske odnose sa njima i to sto smo uspeli da privucemo neke kineske projekte i investicije.

  • koStA

    23. novembar 2015 | 17:20

    Ovo je dogadjaj od velikog znacaja za nasu zemlju i nas narod. Nas premijer je u poseti najvecoj ekonomiji na svetu. Ekononski potencijali Kine su ogromni, u svakom mogucem pogledu. Ne samo da mogu da uloze u zelezaru, mogu da uloze u mnoge stvari kod nas, mogu da nam prorade mnoge, davno zaboravljene fabrike, cela industrija koja drema moze oziveti. Nadajmo se samo da ce nasa delegacije uspeti da nam donese dobre vesti iz Pekinga.

  • Bravo

    23. novembar 2015 | 17:31

    Nek tako i ostane! Prijatelji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA