POLITIČKO LICEMERSTVO SRBA? Borimo se za PRAVA ŽENA, a u 23 grada - NE POSTOJE u vlasti!

Žene su zastupljenije u opštinama na čijem je čelu žena, a kako smatra jedna od autorki istraživanja muškarci ne uviđaju dovoljno sa kojim se problemima žene suočavaju prilikom napredovanja na liderske pozicije

  • 13

U Srbiji je obeležen DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, međutim položaj žena u Srbiji nije baš za svaku pohvalu, a u prilog toj tezi najbolje govore podaci Akademije ženskog liderstva prema kojima u čak 23 gradska i opštinska veća u Srbiji nema nijedne žene. A tamo gde ih ima, njihovo učešće i aktivnosti su simbolične sa jednom ili dve predstavnice od desetak članova.

Gradovi u kojima nema dama među odbornicima i u izvršnoj vlasti su: Niš, Majdanpek, Bečej, Knjaževac, Sjenica, Prijepolje, Tutin, Loznica, Mionica, Žitište, i beogradske opštine Stari grad i Voždovac...

RAVNOPRAVNOST: U Skupštini Beograda sve više žena!

DAME IZ SKUPŠTINE TRAŽE: U Vladi Srbije MORA da bude 30 žena!

Izvršne vlasti koje imaju, simbolično, po jednu članicu u svojim redovima su Plandište, Apatin, Novi Sad, Velika Plana, Despotovac, Zajčear, Bačka Topola... Na nivou cele Srbije u lokalnim većima ima samo 16 odsto žena.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ima i onih gradova gde je ravnopravno zastupljen broj žena i muškaraca, a to su Vršac, Rača i Nova Crnja, dok su muškarci u Gadžinom Hanu u manjini i čine 40 odsto većnika.

Ovo istraživanje je pokazalo da su žene zastupljenije u opštinama na čijem je čelu žena, a kako smatra jedna od autorki Višnja Baćanović muškarci ne uviđaju dovoljno sa kojim se problemima žene suočavaju prilikom napredovanja na liderske pozicije.

Predsednik opštine Stari grad Dejan Kovačević smatra da je prisustvo žena u politici veoma važno i da u njihovom slučaju sticajem okolnosti ima više muškaraca, ali da će "prvom prilikom promeniti tu sliku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    28. novembar 2015 | 11:42

    Izgleda da je Srbija najviše odmakla u borbi za prava homoseksualaca. Treba se zapitati...

  • clan biblioteke

    28. novembar 2015 | 10:10

    Zene u Srbiji su zaboravile svoju ulogu prihvativsi nacela zapadne demokratije i razarnja porodice kao osnove drustva i zajednice.Zene treba da se vrate svojim porodicnim obavezama a ne politici!!

  • Hobit

    28. novembar 2015 | 13:27

    Ako zene nemaju interesa u politici, zasto ih gurati? Koja je zasluzila, napredovsla je i tu je tacka. Mnogo je vise muskaraca politicara nego zena, i logicno je da ih ima vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA