DA LI SU PRAVOSLAVCI I MUSLIMANI ZAISTA BRAĆA? Srbi kažu da JESU. Slažete li se s njima?

U anketi Telegrafa, na pitanje: "Da li su pravoslavci i muslimani braća?", veliki broj građana Srbije slobodnom voljom dao je svoj stav, a 79,01 odsto odgovorio je "JESU, ČOVEK JE ČOVEK"

Mogu li Srbi i muslimani da budu braća? Tema o kojij smo vekovima slušali, ali se nikada ništa konkretno nije uradilo po pitanju njihovog zbližavanja. Glavno pitanje koje se prosto prvo nameće kada se pokrene ova tema je: Zašto musliman ili katolik ne bi mogao da bude Srbin? Jedan od prvih ljudi koji je pokrenuo ovo pitanje bio je Vuk Stefanović Karadžić, a u anketi Telegrafa većina građana Srbije imalo je mogućnost da kaže svoj sud, evo šta su rekli...

DA LI MOŽE SRBIN BITI MUSLIMAN? Ovi muslimani su život dali za Srbiju, DIVIMO im se i s njima se PONOSIMO!

Pravu lavinu na društvenim mrežama izazvao je tekst Telegrafa - DA LI MOŽE SRBIN BITI MUSLIMAN? Ovi muslimani su život dali za Srbiju, DIVIMO im se i njima se PONOSIMO! to je zapravo autorski tekst za Nedeljnik koji je napisao Muharem Bazdulj, a tiče se ovog osetljivog pitanja.

O sličnosti muslimana i Srba slušali smo mnoge priče, a i jedni i drugi su se vređali kada smo videli natpise i tvrdnje kako je Nikola Tesla musliman, Meša Selimović Srbin. Ipak, glavno pitanje koje se vekovima postavlja u Srbiji je prava srž problema, a ono glasi: "Može li musliman da bude Srbin?".

Foto: Wikipedija / Nikola Smolenski Foto: Wikipedija / Nikola Smolenski

Ovim problemom se među prvima bavio i rodonačelnik srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić u svojoj studiji "Srbi svi i svuda". On navodi da Srba ima pravoslavaca, muslimana i rimokatolika, i pritom napominje da samo Srbi „grčkog zakona“ (pravoslavne vjeroispovijesti) sebe zovu Srbima ili „Srbljima“, a ostali ovoga imena neće da prime.

On dalje kaže da Srbi muslimani sebe smatraju pravim Turcima, iako ni od stotine jedan ne zna turski, a Srbi katolici sebe zovu raznim imenima (Bunjevci, Šokci, Krašovani), kakvim tuđim imenima (Hrvati, Ugri), imenima nekih drevnih naroda (Iliri, Latini) ili se zovu po mjestima gdje žive (Bosanci, Slavonci, Dalmatinci, Dubrovčani).

Foto: Wikipedia/Pavel Đurković Foto: Wikipedia/Pavel Đurković

Većina Srba muslimana danas se smatra posebnim narodom, tzv. Bošnjacima, a Srbi katolici danas se smatraju delom hrvatskog naroda. Tokom XIX i XX vijeka smatralo se da Hrvati i Srbi (sve tri vjere) govore istim jezikom, koji je najčešće nazivan srpskohrvatskim, ali i hrvatskosrpskim, naškim, narodnim, srpskim ili hrvatskim i hrvatskim ili srpskim jezikom.

U Anketi Telegrafa, na pitanje: "Da li su pravoslavci i muslimani braća?", veliki broj građana Srbije slobodnom voljom dao je svoj stav, a 79,01 odsto odgovorio je "JESU, ČOVEK JE ČOVEK", 16,65 odsto rekao je "NISU", dok 4,34 odsto nije imao komentar.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Ukoliko vas je zainteresovala ova tema, kažite nam svoj stav o njoj u komentarima ili ukoliko imate neku zanimljivu priču za nas pošaljite nam je na mail redakcija@telegraf.rs.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    5. decembar 2015 | 12:00

    Najbolje je ovakvu anketu napraviti kod muslimana i katolika pa uporediti. Tu bi se videlo ko je kakav

  • asko

    5. decembar 2015 | 11:51

    Nemogu zato sto muslimanima je zabranjeno da jedu svinjsko,da piju alkohol,blud i prostitucija,od svinjskog mesa stvaraju se razne bolesti puno masti Itd,od alkohola čovjek napravi udes,siluje majku Cerku,ubije komsiju brata Itd,od bluda i prostitucije prenosi se polne bolesti,razori se brak porodica Itd!a Bog jedan za sve,svi smo od zemlje stvoreni i svi se u nju vraćamo ništa sa sobom nećemo poneti od materijalnih dobara na onaj svet samo svoja dela....

  • Deda

    5. decembar 2015 | 11:41

    Pitaajte Muslimane šta misle o tome, ili još bolje, pitajte onog Džankovića sa Farme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA