SRBI DANAS PLAČU I PALE SVEĆE: Crni dan kada je ubijeno i u Dunav bačeno nekoliko HILJADA LJUDI! (FOTO)

- Dani kada su fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana, tuga je koju naš grad večno nosi sa sobom, i svi mi - istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević

  • 19

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju godišnjice Novosadske racije, jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi.

- Dani kada su hortijevi fašisti 1942. godine ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana, tuga je koju naš grad večno nosi sa sobom, i svi mi. U našem Dunavu ostale su čitave generacije, ostao je čitav jedan grad. Bili su to najcrnji i najkrvaviji dani u kojima su stradali Srbi, Jevreji, Romi, krivi u nečijim bolesnim umovima samo zato što su pripadali drugom narodu, drugoj veri. Strašni januarski dani naučili su nas da jedino zajedno, jedino složno, i jedino u miru možemo biti brana svakom pokušaju zločina i zla. Naše dostojanstveno sećanje nije nikada, i neće nikada priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem – istakao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije organizovali su Grad Novi Sad, Jevrejska opština Novi Sad i Eparhija Bačka, a u okviru programa nastupio je hor Saborne crkve „Sveti Georgije“, pomen Srpske pravoslavne crkve održao je Njegovo preosveštenstvo Episkop jegarski gospodin Jeronim, uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona, zatim je nastupio hor „Hašira“ i komemorativni obred Jevrejske zajednice, dok je pomen i besedu održao vrhovni Rabin Srbije gospodin Isak Asiel.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Delegacije Grada Novog Sada, Ambasade Izraela, Ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije položili su vence na spomenik „Porodica“, i spustili venac u Dunav sa broda Rečne flotile Vojske Republike Srbije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po završetku programa kod spomenika „Porodica“ građani su pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    23. januar 2016 | 13:46

    Ne spominjete predstavnike NOP. " partizane " one koji su se borili protiv fasisticke pogani i koji su je i pobedili , vazniji su popovi .

  • Nick

    23. januar 2016 | 20:49

    Zlocin ne poznaje naciju ni veru,i ne postoji kolektivna krivica.Svi odgovorni za raciju su sa pravom 1946. Madjar sam i stidim se tog sramnog dogadjaja.Zivela Srbija i zivela Madjarska !

  • Đokа

    23. januar 2016 | 17:17

    Tаkvo strаšno zlodеlo izvršišе i nikom ništа ,а njihovi potomci nаm sаd kаo " nаjvеći prijаtеlji " strаšno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA