HRVATI BESNI NA SRBE: Nikolić zbog Stepinca NE DOLAZI u Zagreb!

Hrvatski državni vrh odlučio je da odloži posetu predsednika Nikolića Zagrebu zbog njegovog zahteva papi Franji da odloži kanonizaciju Stepinca jer je time kako navode ušao u osetljivo područje verske politike piše „Jutarnji“ list

Glavni razlog odlaganja je nedavni Nikolićev zahtev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca kojeg u Srbiji smatraju suodgovornim za zločine nad Srbima u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, potvrdili su diplomatski izvori s kojima smo razgovarali ovih dana“, navodi se u tekstu zagrebačkog portala.

Tomislav Nikolić se prošle jeseni u Vatikanu sastao sa papom Franjom i posle mesec dana rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već “izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča što pre”.

“Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u NDH i na teret stavio, ako ne izričito sudelovanje u zločinima, onda makar ćutanje pred onim što se događalo”, rekao je Nikolić.

Osim toga, naveo je i da je papi “nabrojao i katoličke sveštenike koji su ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH označavali kao državu dve vere - rimokatoličke i islamske”.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

U državnom vrhu Republike Hrvatske zaključeno je da je Nikolić ušao u osetljivo područje verske politike, što nije trebalo da učini, navodi “Jutarnji”.

Kako navode, Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju, već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to on ima veliko emocionalno značenje za većinu vernika u Hrvatskoj.

“Jutarnji” takođe piše da je očigledno procenjeno da sastanak sada ne bi imao smisla, premda treba normalizovati odnose između Hrvatske i Srbije koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da izbeglice ciljano šalje u Hrvatsku.

Foto: Tviter/@predsednikrs Foto: Tviter/@predsednikrs

To znači da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, iako je juče u Beogradu objavljeno da će se to dogoditi prilično brzo, ali s Pantovčaka smo dobili odgovor kako ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 meseci””, navodi portal.

Međutim, oni navode da su iz svojih diplomatskih izvora saznali da u Zagreb “ovih dana” stiže Ivan Mrkić, bivši šef srpske diplomatije i savetnik srpskog predsednika: “Reč je o redovnoj poseti, a ne o nekakvom posebnom dogovoru o Nikolićevoj poseti”, tvrdi njihov izvor.

U tekstu se još ističe da osim brojnih nerešenih problema između dve države, sugeriše se da bi Nikolić “želeo da otvori pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti”.

Niko od saradnika hrvatske predsednice nije želeo da govori o razlozima odlaganja.

Podsećamo, Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Nikolić susreli su se na sastanku Brdo-Brioni u Zagrebu, a pre toga su kratko razgovarali i u Njujorku.

( Telegraf.rs / Izvor : B92 )

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manda

    2. februar 2016 | 15:17

    Šta se ovaj četnik javlja? Pravi seljačić. Koji ćeš nam dolazit, ostani tamo u svojoj prčiji i peci rakijetinu.

  • Crox

    2. februar 2016 | 20:23

    Nema potrebe da bilo tko, ili bilo što iz srbadije dolazi u Hrvatsku!

  • stari

    2. februar 2016 | 15:17

    Ne treba ni da ide u tu stranu zemlju punu neprijatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA