ZA KOGA ĆETE GLASATI NA IZBORIMA? Evo šta najnovije istraživanje kaže ko će pobediti, a ko preći cenzus!

Istraživanje agencije Faktor plus sprovedeno je u periodu od 26. januara do 2. februara 2016. na uzorku od 1.150 ispitanika. Prema tim podacima u parlament bi, osim naprednjaka, ušli još i SPS, DS, SRS, DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV

Srpska napredna stranka je i dalje najdominantnija na političkoj sceni Srbije, a njen lider i premijer Aleksandar Vučić je najbolje kotirani političar, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije Faktor plus.

Prema podacima tog istraživanja u parlament bi, osim naprednjaka, ušli još i SPS, DS, SRS, DSS-Dveri, SDS-LDP-LSV, rečeno je na konferenciji za novinare Faktor plusa.

SNS je ubedljvio na prvom mestu sa 49,5 odsto, sledi SPS sa 10,6 odsto, zatim DS sa 6,8 odsto, SRS sa šest odsto, DSS-Dveri 5,6 odsto, koalicija SDS-LDP-LSV ima 5,2 odsto podrške građana, dok bi za PUPS glasalo 3,3% građana.

Istraživanje sprovedeno u periodu od 26. januara do 2. februara 2016. na uzorku od 1.150 ispitanika, pokazuje da bi, ako bi izbori bili održani u nedelju, na bilrališta izašlo 53 odsto upisanih u birački spisak, što se poklapa sa izlaznošću iz 2014.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Najveći rejting među politicarima imaju Aleksandar Vučić sa 57 odsto podrške, drugo mesto dele Zorana Mihajlović i Tomislav Nikolić sa 27 odsto, a visok rejting ima Ivica Dačić, 20 odsto.

I dalje je, međutim, visok broj onih koji ne znaju za koga će glasati.

“Nisam siguran da oni do izbora mogu nekim magičnim rečima ili trikovima da se opredele i glasaju za nekog. Očigledno je da nemaju poverenja ni u jednu stranku”, rekao je novinarima dirktor gencije Vladimir Pejić i dodao da je uz određenu kampanju moguće motivisati ljude.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da neopredeljnim glasačima treba ponuditi jednu vrstu pozitivnog očekivanja, što, kako kaže, nije jednostavno i objašnjava da negativna kampanja samo učvršćuje već opredeljene birače u svojim stavovima, dok ih pozitivna motiviše.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prema njegovim rečima, građani smatraju i da su glavni razlozi za udruživanje stranaka u predizborne koalicije, potreba da obezbede mesto u skupštini, stvaranje pozitivnog medijskog utiska, ali i slični politički stavovi.

Ipak, ima i onih koji ne bi podržali “svoju” stranku zbog koalicionih partnera.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    3. februar 2016 | 13:25

    Још увек има затуцаних,који неће да признају Вучићев успех,и све његове напоре да нам буде боље...Ниједног нашег политичара нису у Свету тако уважавали,као њега....

  • Ivana

    3. februar 2016 | 13:17

    Očekivani rezultati.

  • sara

    3. februar 2016 | 14:29

    Za SNS, naravno! Ljudi znaju šta rade i dobro vode ovu zemlju. Nemoguce da DS ima toliko glasova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA