DOGOVOR O NACRTU ZAKONA O PLATAMA: Sledeće nedelje pred poslanicima u Skupštini Srbije

Potpredsednica vlade Kori Udovički rekla je da bi vlada trebalo da usvoji Nacrt na prvoj narednoj sednici, a odmah nakon toga, verovatno već sledeće nedelje, Predlog zakona će biti upućen u Skupštinu Srbije

  • 12

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta postigli su dogovor o do sada spornim članovima u Nacrtu zakona o platama, na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, a kako je najavljeno, očekuje se da će predlog zakona do kraja naredne nedelje biti pred poslanicima.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA NOVIM AMBASADOROM SAD U SRBIJI: Amerika našu zemlju doživljava kao stub stabilnosti u regionu!

Prava zaposlenih u javnom sektoru, kako je rečeno na konferenciji, nisu umanjena ovim zakonom, već su u nekim segmentima i uvećana, rečeno je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije nakon sastanka SES-a.

Potpredsednica vlade Kori Udovički rekla je, da bi vlada trebalo da usvoji Nacrt na prvoj narednoj sednici, a odmah nakon toga, verovatno već sledeće nedelje, Predlog zakona će biti upućen u Skupštinu Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Danas je veliki dan za dijalog u Srbiji. Dogovorili smo se o načinu kako ćemo u narednom periodu, a najviše u narednoj godini da uredimo odnos zarada u javnom sektoru koji pokriva oko 500.000 zaposlenih u državnoj upravi, javnim službama i drugim organima, ali bez javnih preduzeća. To nije bio mali zadatak - rekla je Udovički, koja je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, dijalog je u prethodnim nedeljama pre svega bio razjašnjavannje, kako bi se obezbedila veća pravednost.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To ne važi samo za plate, već mora da se uvodi red i u statusu zaposlenih i definiciji javnih službi - navela je Udovički dodajući da su današnjim dijalogom otklonjene dileme u formulacijama u četiri člana zakona.

- Dva člana su menjana samo u nijansama, više je reč o formulacijama, dok je suština se nije menjala - rekla je ona.

Kada je reč o regresu i toplom obroku, dogovoreno je, kazala je, da se oni iskazuju posebno a ne u koeficijentu, sa mogućnostima bužeta u budućnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Lokalne samouprave će i ubuduće morati da dogovaraju svoje budžete i da uređuju osnovice za plate, i tako se otklanja neustavnost sadasnsje situacije gde su koeficijenti drugačije određeni. Pred nama je veliki posao, ali posao koji obećava jer uvodimo red na način koji obećava - rekla je Udovički.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta kojoj je prisustvovao i premijer Vučić pocela je danas oko 11:30, a jedina tačka dnevnog reda bio je Nacrt zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na sednici osim članova Kolegijuma Saveta, učestvovali i ministri Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Dušan Vujović, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Srđan Verbić, Ivan Tasovac i Nikola Selaković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eva

    6. februar 2016 | 17:47

    Lako je pricati o platama od dvadeset pet hiljada...bedo...nista novo...a sebi ste sve uredili....kako da zivimo sa tom bedom....to sto nemamo fakultet i poziciju ne znaci da treba da crknemo..bednici...

  • Nikolaks

    6. februar 2016 | 15:58

    Nema otpustanja!!!! Idu izbori

  • culafic vinka

    6. februar 2016 | 20:51

    u nekim slucajemima topli obrok cini dobar deo plate ali ako ne gresim topli obrok se ne oporezuje i time je umanjeno penzijsko osiguranje zaposlenog sto nije dobro.Nije lako ali treba omoguciti neki minimum mesecne potrosnje porodice koji se nikako ne pokriva niti sa cetrdeset hiljada a kamoli sa dvadesetpet hiljada.Znam da relno nije sve tako moguce ali pokusati bar polako doci do cifre za neke osnovne zivotne potrebe u toku jednog meseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA