OD SADA VIŠE ŽENA U VOJSCI SRBIJE: Ministarstvo odbrane usvojilo koncept rodne ravnopravnosti

- Realizovan je veliki broj edukacija zaposlenih u sistemu odbrane o rodnoj ravnopravnosti i povećano je učešće žena u aktivnostima međunarodne saradnje i multinacionalnim operacijama - rekla je rodna savetnica ministra odbrane Jovanka Šaranović

  • 30

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prihvatili su koncept rodne ravnopravnosti kao svoje strateško opredeljenje i dosledno ga sprovode već godinama, izjavila je danas direktorka Instituta za strategijska istraživanja MO i rodna savetnica ministra odbrane Jovanka Šaranović.

Srbija je URADILA nešto što nije nijedna zemlja van EU! Zorana Mihajlović tvrdi da se zbog ove odluke CEO SVET divi Srbima

Ona je kazala da je povećana vidljivosti žena u sistemu odbrane, da su uspostavljena i funkcionišu sva institucionalna tela i mehanizmi rodne ravnopravnosti predviđeni Nacionalnim akcionim planom.

- Povećana je ukupna procentualna zastupljenost žena u sistemu odbrane, naročito u kategoriji profesionalnih vojnih lica - oficiri, podoficiri, profesionalni vojnici i stvoreni su preduslovi za povećanje njihove zastupljenosti na komandnim i rukovodećim dužnostima - izjaviala je Šaranović Tanjugu.

Prema njenim rečima, za žene su otvoreni svi oblici školovanja, usavršavanja i obuke u sistemu odbrane - Vojna gimnazija, Vojna akademija, Medicinski fakultet VMA, Komandnoštabno usavršavanje (KŠU), Generalštabno usavršavanje (GŠU) i Visoke studije bezbednosti (VSB).

Foto: Twitter/MO и ВС ‏ Foto: Twitter/MO и ВС ‏

Takođe, realizovan je veliki broj edukacija zaposlenih u sistemu odbrane o rodnoj ravnopravnosti i povećano je učešće žena u aktivnostima međunarodne saradnje i multinacionalnim operacijama, naglasila je Šaranović.

Pokrenute su, kako kaže, inicijative za izmenu i dopunu postojećih strategijskih i normativnih akata ili izradu novih radi sprečavanja nasilja nad ženama i preduzete su mere za podršku ženama u usklađivanju profesionalne i porodične uloge.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sprovedene su i uspešne medijske kampanje za veće privlačenje žena u operativni sastav vojske i prijem devojaka na Vojnu akademiju i u Vojnu gimnaziju i organizovana je međunarodna naučna konferencija "Rodna ravnopravnost u sistemu odbrane-dometi i perspektive" u oktobru 2015. u okviru naučnog projekta "Rodni aspekt u vojnoj profesiji".

Šaranović naglašava da su ključni elementi uspeha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u oblasti rodne ravnopravnosti visok nivo političke volje, otvorenost za međuresornu saradnju i razmenu, saradnja sa civilnim sektorom i unapređenje kapaciteta uz podršku međunarodnih organizacija.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Pored ostalog, formirana je mreža sertifikovanih instruktora i instruktorki za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koje je obučio Nordijski centar za rod u vojnim operacijama, u okviru regionalnog projekta UNDP/SEESAC - rekla je ona.

Sprovođenja obuka za različite ciljne grupe u sistemu odbrane i izrađeni Priručnik za obuke iz oblasti rodne ravnopravnosti doprinose podizanju svesti zaposlenih o značaju i potrebi promovisanja ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i eliminisanju rodnih stereotipa.

Šaranović navodi da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učestvuju u izradi Nacrta strategije za rodnu ravnopravnost od 2016. do 2020. godine i Zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca, kao i Nacionalnog akcionog plana Srbije za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN - Žene, mir i bezbednost (2016-2020).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, takođe, sprovode aktivnosti u skladu sa preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, dodala je ona.

Šaranović je dodala da preduzete mere i aktivnosti svedoče o postepenom menjanju diskriminatornih stavova i upućuju na otvaranje mogućnosti da žene sa svojim potencijalima daju doprinos promeni sistema odbrane, a sve u pravcu razvijanja efikasnijih odgovora na različite bezbednosne pretnje i potrebe dečaka i devojčica, žena i muškaraca.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Smatramo da je potrebno nastaviti sa blagovremenim informisanjem mladih zainteresovanih za vojni poziv, sprovoditi karijerno praćenje, učiniti sistem osetljivim na sve vrste problema koji se javljaju i spremnim za pronalaženje adekvatnih rešenja. Takođe, potrebno je operacionalizovati nadležnosti pojedinih delova sistema i delegirati odgovornosti tamo gde to nije učinjeno - rekla je Šaranović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako kaže, treba obezebediti sredstva za rodno budžetiranje, unapređivati koordinisano delovanje institucija, negovati aktivan pristup medijima u podizanju svesti vojnog mnenja i sistematično raditi na interiorizaciji vrednosti.

Ona je zaključila da je neophodna odgovorna uloga cele društvene zajednice u promociji vrednosti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    8. februar 2016 | 19:05

    Umesto da radjaju i obnavljaju naciju zene ce nositi pusku .....bas umno

  • jovan

    9. februar 2016 | 00:09

    znači rasturanje vojske se nastavlja po stranom diktatu, rešili da nas zbrišu sa lica zemlje

  • Brale

    8. februar 2016 | 20:54

    Biće sexa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA