OVO JE AKCIONI PLAN KOJI SU "AMINOVALI" VUČIĆ I KURC! Evo kako će izgledati SARADNJA Srbije i Austrije (FOTO)

Srbija i Austrija svoju tradicionalnu dobru saradnju učvrstiće i ovogodišnjim Akcionim planom koji predviđa dalju podršku Beča Beogradu pre svega usmerenu ka ekonomskim reformama, što skorijem otvaranju novih poglavlja na putu ka Evropskoj uniji, ali i nastavku dalje saradnje po pitanju migrantske krize

Sebastijan Kurc i Aleksandar Vučić Foto: Milena Đorđević

Austrija sa 500 kompanija koje posluju u Srbiji jedan je od najvećih investitora. Plan je da se ove godine trgovinska razmena poveća sa 700-800 miliona evra na milijardu. Dogovor obe strane je i da ove godine austrijske firme zaposle dve hiljade ljudi. Da bi se nastavio kontinuiran dijalog zajedničkih aktivnosti usvojen je akcioni plan  podeljen u pet delova. Telegraf.rs vam predstavlja ovaj dokument koji su "usaglasili" premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc!

AUSTRIJA ĆE POMAGATI SRBIJI NA PUTU KA EU! Evo šta su se dogovorili Vučić i Kurc (FOTO)

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da će taj plan predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji za otvaranje evropskih vrata, a šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc ističe da je taj dokument logičan nastavak saradnje dve zemlje koje kako kaže imaju tesne veze kako na kulturnom tako i na ljudskom nivou.

Prema akcionom planu za ovu godinu očekuje se podrška za otvaranje daljih poglavlja posebno 23 ( osnovna prava ), 24 (pravosuđe, slobode i bezbednost), ali i 5 (javne nabavke), 15 (energetika), 25 (nauka i istraživanja) i 26 (obrazovanje i kultura).

Foto- Federalno ministarstvo Austrije za evropske integracije i spoljne poslove Foto- Federalno ministarstvo Austrije za evropske integracije i spoljne poslove

Predviđen je nastavak redovnih bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamenika ministara spoljnih poslova. Plan predviđa nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma kroz implementaciju Bečke deklaracije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i terorizma od marta prošle godine.

Austrija će podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a predviđen je i zajednički rad na dobrosusedškim odnosima i rešavanju bilateralnih sporova. O bilateralnim sporovima, kako je najavljeno, biće održana konferencija ekspertskom nivou na proleće iduće godine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kada je reč o ekonomiji Austrija namerava da dalje izgradi svoju poziciju prvog stranog investitora u Srbiji. Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno u vezi smanjenja birokratskih prepreka i poboljšanje pravne sigurnosti što će pospešiti investicionu klimu.

Akcioni plan predviđa podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju koji se danas potpisuje. Takođe je predviđeno intenziviranje međuljudske razmene, ali i podrška u uspostavljanju nove Privredne komore Srbije, kao i implementaciji novog komorskog zakona. Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlinskog procesa.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pored toga Akcioni plan predviđa nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. godine.

Austrija je dala 750.000 evra kroz preko Austrijske agencije za razvoj (ADA) za razvoj projekta odbrane od poplava koji će početi sa realizacijom ovog meseca. Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje administrazivne saradnje kroz ponudi za mlade srske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine.

Iz oblasti obrazovanja, dogovorene su inicijative za podršku civilnog društva, koje je Beč pokrenuo u okviru Berlinskog procesa, kao i dalji razvoj naučne saradnje preko konferencije Akademije nauka i umetnosti Austrije sa Akademijama sa Balkana, koja će biti održana 22 do 24 maja.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Dogovoren je i nastavak tesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je reč o izbegličkoj krizi, u cilju smanjenaj talasa migranata. Takođe je dogovorena aktivna integracija zemalja Zapadnog Balkana u interna razmatranja EU. Isto tako predviđen je nastavak austrijskog doprinosa u okviru programa EU za podršku zemljama Zapadnog Balkana.

( Č.Đ. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    9. februar 2016 | 15:37

    Uz bilaterarnu saradnju,kao iekonomsku podrsku koju nam pruza Austrija pred Srbijom su bolji dani.

  • Tasa

    9. februar 2016 | 14:20

    Državi Srbiji je profit zagarantovan.

  • Radoslav

    9. februar 2016 | 15:45

    saradnja i podrška koju imamo od Austrije je značajna za naše reforme i dalji napredak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA