PATRIJARHU PAVLU SU U BELOJ KUĆI LJUBILI RUKU! Ovako je on usred Amerike poručio svima - KOSOVO JE SRBIJA

Državni sekretar SAD Lorens Iglberger je poljubio ruku patrijarhu Pavlu i obratio mu se na dobrom srpskom jeziku: "Vaša svetosti, drago mi je da mogu da Vam poželim dobrodošlicu u Ameriku!”

Počivši patrijarh srpski Pavle, jedan je od crkvenih velikodostojnika koje su Srbi u svojoj istoriji najviše voleli. On je 90-tih godina bio zvezda vodilja za građane Srbije koji su u njemu videli svetitelja i čoveka na kojeg su mogli da se ugledaju. Koliko je patrijarh Pavle zaista radio za interese Srbije i da je u tome bio važna ličnost najbolje govori činjenica da je tadašnji prvi čovek SPC bio pozvan u SAD i primljen u Kongresu SAD gde je najuticajnijim ljudima Amerike govorio o Kosovu i Metohiji i lobirao za srpske interese!

OVO SU NAJVEĆE TAJNE PATRIJARHA PAVLA: Zlikovci iz OVK su ga terali DA KLEKNE!

Patrijarh Pavle za svoga života odlazio je više puta u SAD 1992, 1996, 1998, 1999 i 2001. godine, a prvi put njegova noga na tlo Amerike kročila je 24. aprila 1990. godine kada je na poziv Miroslava Majkla Đorđevića, osnivača Kongresa srpskog ujedinjenja došao u Vašington i u američkom Kongresu govorio o Kosovu i Metohiji kao srpskom vekovnom ognjištu, baš kao pravi lobista za srpske interese.

MILOŠEVIĆ NIJE PODNOSIO PATRIJARHA PAVLA! Evo zašto Sloba nikada nije čestitao BOŽIĆ patrijarhu kog su svi Srbi OBOŽAVALI

Foto: spc.rs Foto: spc.rs

Srpski biznismen iz Čikaga Slobodan Pavlović u jednom od svojih intervjua opisao je posetu patriajrha Pavla Americi i rekao:

TAKO JE GOVORIO PATRIJARH PAVLE: Prošlo je 6 godina od smrti našeg sveca!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Njegova svetost je u aprilu 1992. stupila nogom na tlo SAD. Bila je to prva kanonska poseta jednog srpskog patrijarha Americi. Službeno je započeta sa zajedničkim opelom na grobu vladike Dionisija u manastiru Sveti Sava u Libertvilu. Time je patrijarh Pavle i rehabilitovao raščinjenog vladiku Dionisija, ali i sve “raskoljnike”, jer ih je učinio ravnopravnim članovima Srpske pravoslavne crkve.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Opelu je prisustvovao Edvard Deržinski, predsednik Odbora američkih ratnih veterana iz Vašingtona, vrlo važan čovek u američkoj administraciji. To je bio znak da je patrijarh srpski gospodin Pavle u SAD primljen s najvišim državnim počastima. Zato je njegova poseta imala i važan diplomatski značaj za Srbe.

Patrijarh Pavle je u Americi posetio manastire Sveti Sava i Nova Gračanica, zatim čikaške crkve i sabornu crkvu Sveti Sava u Milvokiju i Sveti Nikola u Kadahiju.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- Svojim dolaskom u SAD patrijarh srpski Pavle doprineo je ne samo ujedinjavanju srpske crkve, čak je i sam jedno vreme bio administrator eparhija u Čikagu i Los Anđelesu već je Amerikancima približio srpsku zajednicu. U Kaliforniji je patrijarh Pavle zagazio u more i uzeo dva kamena belutka i stavio ih u svoje džepove od mantije. Rekao je da želi parče američke zemlje da odnese u Srbiju. To je toliko oduševio novinare i gradske činovnike iz Los Anđelesa da su za Njegovu svetost rekli da je “svetac koji hoda” - seća se Grada Marković, biznismen iz Čikaga, a preneo je novinar i pisac Marko Lopušina.

Foto: Wikipedia/Uchohan Foto: Wikipedia/Uchohan

Američke vladike Irinej i Hristofor su ugovorili susrete patrijarha Pavla sa Butrosom Galijem, u sedištu OUN u Njujorku, sa Lorensom Iglbergerom u Beloj kući i Džordžom Bušom, ali do tog susreta sa američkim predsednikom nije došlo. Državni sekretar Lorens Iglberger je poljubio ruku patrijarhu Pavlu i obratio mu se na dobrom srpskom jeziku:

"Vaša svetosti, drago mi je da mogu da Vam poželim dobrodošlicu u Ameriku!"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosko

    13. februar 2016 | 18:18

    Patrijarh Pavle je ziv zivi u nasim srcima zauvek

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    13. februar 2016 | 20:08

    Која је доброта излазила из овог човјека,,,, такви се рјетко рађају,,, Слава Ти Оче!!!!

  • Mire

    13. februar 2016 | 18:48

    Vecna mu slava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA