BEZ HAOSA U PRIŠTINI: Albanci s Kosova proslavili NEZAVISNOST (FOTO)

Pogledajte kako se u Prištini slavila osma godišnjica nezavisnosti tzv Republike Kosova od Srbije

  • 31

Na Kosovu  albanska većina obeležila je  osmu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti, a centralna svečanost odvijala se na glavnom gradskom trgu. Ulice Prištine bile su okićene  kosovskim zastavama i panoima na kojima je na četiri jezika, među njima i na srpskom, pisalo "Dan nezavisnosti".  Na ulicama  je bio veliki broj građana s obzirom da je bio neradni dan, dan na koji se obeležava samoproglašena nezavisnost.

SAD NASTAVLJA DA PODRŽAVA KOSOVO! Džon Keri i Obama čestitali Prištini godišnjicu NEZAVISNOSTI

Protesti opozicije u Prištini završen je bez incidenata. Protesti su počeli  tačno u 14 časova, povorkom od prištinske biblioteke do zgrade vlade, gde su se obratitili javnosti. Učesnici demonstracija, njih nekoliko hiljada tokom marša do vlade, uzvikivali su, kako je javio izveštač Tanjuga, parole “Zajednica srpskih opština i demarkacija neće proći”. Pre mitinga bilo je uhapšeno pet osoba kod kojih su bile pronađene flaše sa benzinom i palice.

Edi Rama POZDRAVIO NEZAVISNOST KOSOVA slikom vođe OVK koji je ubijao Srbe (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U rukama nosili su  "crvene kartone" vladi i premijeru Kosova Isi Mustafi, tražeći ostavku aktuelne vlasti. Takođe, nosili su albanske i zastave Švedske, Nemačke, SAD i NATO.

SRAMOTA: WhatsApp PRIZNAO Kosovo! (FOTO)

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

Kosovska opoizicija zatražila je  od vlade Ise Mustafe da u narednih deset dana podnese ostavku, ili će se suočiti sa novim protestima.

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

U napetoj atmosferi obeležavanje godišnjice počelo je pre protesta opozicije  intoniranjem kosovske himne koju je izveo vojni orkestar, građanima su se obratili predsednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa, a zatim je održana vojna parada kosovskih bezbednosnih snaga.

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

Jahjaga je poručila da je Kosovo i dalje nedovršena demokratija, faktor stabilnosti i zemlja svih građana koji u njoj žive, dok je Mustafa poručio da će interese tih građana braniti upravo vlada koju on vodi, a koja, kako je rekao, ima legitimitet i legalitet da služi građanima koji su joj dali poverenje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, predsednik Srpske liste Slavko Simić za Tanjug je  izjavio da svako masovno okupljanje Albanaca izaziva bojazan i strah kod Srba, ali da se nada da će kosovska policija biti u stanju da kontroliše današnje proteste u Prištini.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA