SRBI NEMAJU BLIŽE OD HRVATA! Ova poruka PATRIJARHA IRINEJA iz Jasenovca odzvanja Balkanom

- Mnogi su hršćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja - rekao je patrijarh Irinej

Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, poručio je vernicima na parastosu u Pakracu, u Hrvatskoj, patrijarh Irinej, koji je rekao i da Srbi nemaju bliže od Hrvata, te da ono što se dogodilo u prošlosti treba biti opomena za budućnost.

- Mnogi su hršćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi - rekao je patriajarh.

ALOJZIJE JE ZLOČINAC KOJI JE UČESTVOVAO U BRUTALNIM UBISTVIMA! Reči koje je Ivo Andrić rekao o Stepincu zapalile su Balkan

Patrijarh Irinej je u Pakracu juče predvodio delegaciju SPC, a prethodno oni su boravili u Manastiru Jasenovac, gde je prvi put u istoriji održana sednica Svetog arhijerejskgo Sinoda.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Centralni događaj bilo je sahrana četvorice pakračkih episkopa u Sabornom hramu Svete trojice u Pakracu.

KOSOVO JE SRBIJA, ODJEKUJE VATIKANOM! Evo šta je delegacija SPC u ime patrijarha Irineja poručila PAPI

Reč je o posmrtnim ostacima episkopa Emilijana Marinovića, Kirila Živkovića, Nikifora Stefanovića i Sofronija Stefanovića.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Kao specijalni izaslanik hrvatske predsednice obredu je prisustvovao ministar kulture Zlatko Hasanbegović, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog već, Veljko Džakula, predsdnik Srpskog demokratskog foruma.

Obraćajući se vernicima u Jasenovcu, patrijarh se založio za povratak Srba u ove krajeve s obzirom na to da u toj parohiji sada živi samo 11 pravoslavaca. Patrijarh se osvrnuio i na slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana.

- Mi smo mislili da ono što se desilo ovde da je to iza nas. Na žalost kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri - naveo je poglavar SPC.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Nakon sahrane i obreda, domaćin susreta episkop Slavonski Jovan patrijarhu Irineju i Hasanbegoviću pokazao kako napreduje obnova pakračkog Vladičanskog dvora, sagrađenog 1732. godine, koji je bio rezidencija slavonskih episkopa, i u kojem su se nalazila bogata biblioteka i riznica.

Do kraja godine trebalo bi da bude završena prva faza obnove, nakon čega će biti postavljeni temelji, kako je naglasio episkop Jovan, za obnovu velike biblioteke i riznice.

Jutarnji piše da je Hasanbegović patrajrhu preneo pozdrave hrvatske predsednice i naglasio da uprkos mnogim nedaljama u prošlosti, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promovisanje poverenje.

Printskrin: RTVTK, portalnovosti.com Printskrin: RTVTK, portalnovosti.com

- Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje jednih drugih, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sjedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu - kazao je, između ostalog, Hasanbegović.

On je rekao da se, iako je musliman, veoma radovao susretu pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila, što je, kako je rekao, “znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa.

Patrijah Irinej zahvalio je rekavši:

- Mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate i da ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena.

Patrijarh je, kako se navodi, pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hristijan

    27. februar 2016 | 13:58

    Vatikan i katolička crkva su najveće zlo u istoriji čovečanstva koje je pobilo daleko najviše ljudi u celoj istoriji. Ne samo tokom inkvizicije već su uništavali čitave civilizacije, kulture i narode. Uništavali su potpuno i druge Hrišćane koji ne misle kao oni npr katare. Dok je Balkan i hrišanstvo grcalo pod naletom Osmanlija i islama oni su po Evropi proganjali protestante i ratovali sa njima u Tridesetogodišnjem ratu. Zato sa takvim zlom se ne treba zbližavati niti dipustiti da nas podmuklo nasamare.

  • Bole

    27. februar 2016 | 12:47

    Patrijah je verovatno hteo reći da od svih naroda Hrvati su nam najmanje bliski. Mnogo bliži su nam Makedonci, Crnogorci, Slovenci...ali i Rumuni, Grci.. koji ako ništa drugo nisu napravili onakav genocid nad srpskim narodom. Jesu nama zlo pravili i Nemci i Turci ali oni su i drugim narodima pravili zlo kada su vodili osvajačke ratove ali Hrvati su isključivo zlo pravili Srbima. Takođe ako se uporedi broj Hrvata sa Nemcima i Turcima i zločine koje su nam napravili ispada da su Hrvati daleko najviše zla nam napravili. I zato se patrijah sigurno zabunio i hteo reći da nema niko nama dalji od Hrvata i da nam niko više zla od njih nije napravio.

  • Vrancov

    25. februar 2016 | 22:27

    Ovde neki ili neko pokušava da relativizuje ustaške zločine pod parolom "zločin je zločin". Ta parola je suštinski tačna ako se ne zloupotrebljava. A zloupotreba je vidljiva u tome da se u isti rang ne mogu stavljati ustaški sistemski, planski i organizovani zločini nad Srbima. Taj zločin je osmišljeni zločin i to osmiśljen i pre početka WW 2 po uzoru na nacistički zločinački projekat za Jevreje. Isti je cilj i nacista i ustaša bio, uništiti određeni narod. U tu svrhu postojao je čitav sistem konc logora, bukvalno fabrika smrti. I sve je u NDH bilo podređeno tome ustaškome cilju. Ne może se ničiji drugi zločin porediti sa ustaškim niti izjednačavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA